Мерилин Монро картина

Картината на Мерилин Монро на Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

Емблематична картина на Мерилин Монро от Анди Уорхол беше продадена на търг за 195 милиона долара (158,17 милиона британски лири), което я прави най-скъпото произведение на изкуството от 20-ти век, продавано някога.

Картината, Shot Sage Blue Marilyn, е нарисувана от Уорхол през 1964 г., използвайки известна снимка като вдъхновение.

Сумата е и най-високата, платена някога за американско произведение на изкуството.

Търгът на Christie’s в Ню Йорк беше широко възприеман като символ на здравето на пазара на луксозно изкуство.

Преди търга Christie’s написа, че картината е „една от най-редките и трансцендентни изображения, които съществуват“, с продажна цена „в региона“ от 200 милиона долара.

Търгът завърши с продажна цена от 170 милиона долара, която нарасна до 195 милиона долара с отчитане на данъци и такси.

Предишната рекордна цена за американско произведение на изкуството беше 110,5 милиона долара за картина на череп, създадена през 1982 г. от приятеля, а понякога и конкурент на Уорхол, Жан-Майкъл Баския.

Крайната цена също така разбива предишния рекорд за произведение на изкуството от 20-ти век, поставен през 2015 г., когато картина на Пабло Пикасо от 1955 г. – Les Femmes d’Alger (Версия O) – продадена за 179,4 милиона долара, включително таксите.

През март Джордж Фрай, председател на борда на фондация Томас и Дорис Аман, каза в изявление, че картината на Монро „свидетелства за нейната ненамаляваща визуална сила през новото хилядолетие“.

„Жената Мерилин си отиде; ужасните обстоятелства около нейния живот и смърт са забравени“, каза г-н Фрай. „Всичко, което остава, е загадъчната усмивка, която я свързва с друга мистериозна усмивка на изтъкната дама, Мона Лиза.“

Bloomberg съобщава, че печелившият търговец е американският търговец на изкуство Лари Гагосян, който притежава верига от художествени галерии. Според Christie’s всички приходи от продажбата ще отидат за базираната в Швейцария фондация Томас и Дорис Аман Цюрих, която работи за създаване на здравни и образователни програми за деца по целия свят.

Търгът в понеделник е първият от поредица аукциони на изкуство, планирани от Christie’s и Sotheby’s през следващите две седмици, които се смята, че са тест за здравето на пазара на луксозно изкуство в ерата след пандемията.

Филип Хофман, основателят на базираната в Ню Йорк консултантска компания Fine Art Group, каза пред New York Times, че има „огромно количество задържано търсене“ за изкуство.

Източник: BBC

Авторски публикации 195

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!