САЩ аборт

Скандалът в САЩ. 36 милиона жени могат да останат без право на аборт

Камала Харис изнесе забележителна реч, след като беше разкрит документ, който предполага, че Върховният съд, може да е на път да отмени забележителното решение от 1973 г., за отмяната на законното право на всички американски жени на аборт. Това би било

„ ПРЯКА АТАКА СРЕЩУ СВОБОДАТА”,

каза вицепрезидентът на САЩ. Тя също така обвини републиканските лидери, че „въоръжават използването на закона срещу жените“.

Жените, живеещи в около половината от всички американски щати, скоро могат да загубят законното си право на аборт, според изтекъл документ на Върховния съд.

Изтичането на проектостановище на Върховния съд на САЩ, което би отменило конституционното право на аборт, е сериозно нарушение на поверителността, което засили залога в вече политически натоварен случай, казват експерти.

В проектостановище от съдията Самюел Алито се казва, че мнозинството от съдиите в съда подкрепят отмяната на решението, известно като Roe срещу Wade, което през 1973 г., което установява правото на жената на аборт.

Окончателното решение на съда трябва да се произнесе в края на юни или началото на юли. Абортът няма веднага да стане незаконен в цялата страна. Вместо това всеки щат трябва да реши колко достъп ще имат жените, живеещи там, до аборт.

Има 13 щата, които имат така наречените закони за задействане, които биха довели до незабавна забрана, ако Върховният съд реши да отмени сегашното положение. Това са Арканзас, Айдахо, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Северна Дакота, Южна Дакота, Тенеси, Юта, Тексас, Оклахома и Уайоминг.

Още една дузина може да се придвижат бързо, за да забранят или сериозно да ограничат достъпа, казва Институтът Гутмахер. Според него 36 милиона жени в репродуктивна възраст биха живели без достъп до легален аборт.

Това би засегнало най-вече бедните жени и тези от етническите малцинства, казват от института.Тези щати са предимно на юг и запад, което означава, че някои жени може да трябва да пътуват на дълги разстояния, за да намерят клиника.

Използвани материали: BBC

Авторски публикации 220

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!