Импресии за милиони

Ръка за ръка с изкуството, във всичките му проявления, върви и критиката. Най-страшното на една „средностатистическа критика” са последиците, или как самата критика ще се отрази на самите нас. Всеки нормален индивид се е страхувал, или ще се страхува някога от критика. Това не трябва да Ви обезкрилява. Много от хората считани за гении в областта си, са били многократно критикувани.

 

Винсент Ван Гог, 1888 „Starry night Over the Rhone“

Импресионизмът представлява движение в изкуството от 19-ти век, произхождащо от група художници в Париж. Първоначално, те се сблъскват с изключителна опозиция от френската общност на традиционните художници. В края на 1870 г., когато започва  движението, на артистите е било забранено да излагат картините си на официални художествени изложби. Критиците твърдят, че картините са „скицирани“ и „недовършени“. Някои ги наричат „само импресия“. Днес тези скицирани, недовършени „импресии“ се продават за милиони долари в аукциони, и са изложени, в най-известните музеи и галерии по целия свят.

Една от най-скъпите картини, представителка на импресионизма, е нарисувана в кабаре в Монмартър, от Пиер Огюст Реноар, наречена „Le Moulin de la Galette“(Мулен де ла Галете), е продадена за 143 милиона долара. Авторът ѝ, е роден през 1841 г., и умира през 1919 г., като рисува повече от 6 000 картини през живота си.

Най-известният представител на импресионизма, разбира се е Ван Гог, който е нарисувал около 2 100 картини през живота си, и е продал само една единствена. Тя се нарича „Les Vignes Rouges“ (Червени лози), като купувачът е бил неговия брат.

През 2008 г. частен колекционер на изкуство, плаща 80 млн. долара за картина от художника Клод Моне. Доста впечатляващо, като се има предвид, че Моне, Реноар и техните последователи, не са могли да продадат картините си дори за 1 долар, през творческите си години. Моне, който е считан за основател на импресионизма, е рисувал навън и използвал естествена светлина, в различни часове на деня, за да покаже как променящите се светлини и сенки, променят възприятията.

Импресионистките живописни характеристики, включват сравнително малки, тънки, но видими черти от четки, отворен състав, акцент върху точното изобразяване на светлината в променящите се качества (често акцентиране върху ефектите от преминаването на времето), обикновена тема, включване на движението като решаващ елемент на човешкото възприятие и опит, от необичайни визуални ъгли. Например някои се фокусират върху ландшафта и дейностите на открито, а други се съсредоточават върху хора или неодушевени предмети. Но основните методи, които ги обединява като импресионисти, са използването на светлина, краткото разхлабване на четките и интензивните цветове. Използват се подчертаванията и сенките, и често изразяват усещането за това, което критиците наричат „спонтанност и безпроблемно“, което скрива действително „внимателно конструираните композиции“.

 

Реноар,1876 „Dance at Le Moulin de la Galette“

Снимки: Wikipedia

 

 

Авторски публикации 191

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!