самотен

Самотен ли е геният?

Антонио Вивалди

Самотен или не, Вивалди е от най-известните и влиятелни композитори на барока, както и на Венеция. Много от творбите му продължават да радват публиката и се изпълняват в нови аранжименти.

Антонио Вивалди е роден на 4 март 1678 година във Венеция. Бащата на Вивалди е бръснар, станал професионален цигулар, който научил Антонио да свири на цигулка, след което обикаля с него да свирят из града. През септември 1703 година Вивалди става майстор-цигулар във венецианският дом за сираци. Това е една от четирите подобни институции, финансирани от Венецианската република, за да дават подслон и образование на деца, които са изоставени, осиротели или чиито родители не можели да се грижат за тях. През 1713 година той вече отговаря и за цялата музикална дейност на институцията, а през 1716 година е повишен в музикален директор. Творчеството му включва много кантати, симфонии, повече от 400 инструментални концерта. Умира в нощта на 27 срещу 28 юли 1741 година, на 63 години, в къщата на обикновена вдовица. Никога не е бил женен.

 

Франц Кафка

Франц Кафка е писател, чехословашки гражданин, роден в Прага през 1883г. Израства в многодетно семейство, но тъй като и двамата родители са ангажирани със семейния магазин, през повечето време за децата се грижат гувернантки и прислужници.

Във всичките си творби Кафка разработва темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му напразно се стремят към социална значимост, а крушението им е представено най-често в леко иронична светлина. Текстовете на писателя са ясни, и в същото време закодирани и херметични. Поради несложното действие и ярката образност те изглеждат леснодостъпни, но стават трудни за възприемане, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревожност. Умира в санаториум край Виена, поразен от туберкулоза, ненавършил четиридесет и една години. Никога не е бил женен.

По време на националсоциализма в Германия и Австрия книгите на Кафка са забранени. Обявяват изкуството му за „изродено“, смятат го за проводник на „юдеоболшевизма“. Трите сестри на писателя са арестувани и ликвидирани в концентрационни лагери.

В България при комунизма творчеството на Кафка също е забранено, а самото споменаване на името му е смятано за проява на „идеологическа диверсия“ с всички произтичащи от това последици. Литературният „пробив“ се извършва през 1981 година с издаването на сборник с писма на Кафка. През следващата година в Пловдив е издаден сборникът с разкази „Преображението“.

„Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него“

Из „Разговори с Кафка“

 

Никола Тесла

Никола Тесла е роден през 1856,  и е един от най-великите и най-загадъчни учени, които играят ключова роля в развитието на електромагнетизма и много други научни открития по неговото време.

Известен е с това, че работи усилено и се хвърля в работата си. Хранил се е сам и рядко е спал, само два часа на ден. Остава ерген и твърди, че целомъдрието му е от полза за научните му постижения. В последните си години става вегетарианец, живеещ само на мляко, хляб, мед и зеленчукови сокове.  Почива на 7 януари 1943 г., самотен в хотелска стая, в Ню Йорк на 86 години.

 

Коко Шанел

Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция. Дизайнерката прекарва тийнейджърските си години в приют за сираци в католически манастир, където се научава да шие. По-късно, докато работи в шивашка работилница, започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота ѝ.

Шанел дава нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора. Стилът ѝ често буди асоциация с образа на младите момичета от 20-те години на 20 век, които са били самоуверени и често се държали предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки са момичета, демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – с къси поли и къси прически, използване на големи количества грим и козметика, и пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място.

Определяна е за независима и самостоятелна жена, с феминистки убеждения. Има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва.

Модата се мени, но стилът остава“ Коко Шанел

 

Винсент Ван Гог

Винсент Ван Гог е един от най-известните пост-импресионисти художници, които оставят траен отпечатък в изкуството. Геният на живописта е роден в Холандия на 30 март 1853г.

Син на пастор, възпитан в религиозна и култивирана атмосфера, Винсент бил силно емоционален, липсвала му самоувереност и се измъчвал от собствената си идентичност. Той вярвал, че истинското му призвание е да проповядва Евангелието, и му отнема години, докато разбере, че е роден за да рисува. Между 1860 и 1880 г., когато най-сетне решил да стане художник, Ван Гог вече бил преживял два нещастни романа и работил неуспешно като чиновник в книжарница. На 29 юли 1890г., умира с думите „Иска ми се да мога да умра така“. На погребението присъстват приятели и колеги, а ковчегът му е отрупан с далии и така обичаните  от него слънчогледи. Никога не е бил женен.

Въпреки липсата на успех през живота си, наследството на легендата живее, след като оставя трайно въздействие върху света на изкуството. Смятан е за един от най-влиятелните художници и основоположник на съвременното изкуство.

Р.S.

Публицистиката намира писането за успели личности, които са имали спътник в живота си, за непосилна задача… твърде много са…

Използвани материали „Енциклопедия Британика

 

Авторски публикации 199

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!