самотен

Самотен ли е геният?

Антонио Вивалди

Самотен или не, Вивалди е от най-известните и влиятелни композитори на барока, както и на Венеция. Много от творбите му продължават да радват публиката и се изпълняват в нови аранжименти.

Антонио Вивалди е роден на 4 март 1678 година във Венеция. Бащата на Вивалди е бръснар, станал професионален цигулар, който научил Антонио да свири на цигулка, след което обикаля с него да свирят из града. През септември 1703 година Вивалди става майстор-цигулар във венецианският дом за сираци. Това е една от четирите подобни институции, финансирани от Венецианската република, за да дават подслон и образование на деца, които са изоставени, осиротели или чиито родители не можели да се грижат за тях. През 1713 година той вече отговаря и за цялата музикална дейност на институцията, а през 1716 година е повишен в музикален директор. Творчеството му включва много кантати, симфонии, повече от 400 инструментални концерта. Умира в нощта на 27 срещу 28 юли 1741 година, на 63 години, в къщата на обикновена вдовица. Никога не е бил женен.

 

Франц Кафка

Франц Кафка е писател, чехословашки гражданин, роден в Прага през 1883г. Израства в многодетно семейство, но тъй като и двамата родители са ангажирани със семейния магазин, през повечето време за децата се грижат гувернантки и прислужници.

Във всичките си творби Кафка разработва темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му напразно се стремят към социална значимост, а крушението им е представено най-често в леко иронична светлина. Текстовете на писателя са ясни, и в същото време закодирани и херметични. Поради несложното действие и ярката образност те изглеждат леснодостъпни, но стават трудни за възприемане, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревожност. Умира в санаториум край Виена, поразен от туберкулоза, ненавършил четиридесет и една години. Никога не е бил женен.

По време на националсоциализма в Германия и Австрия книгите на Кафка са забранени. Обявяват изкуството му за „изродено“, смятат го за проводник на „юдеоболшевизма“. Трите сестри на писателя са арестувани и ликвидирани в концентрационни лагери.

В България при комунизма творчеството на Кафка също е забранено, а самото споменаване на името му е смятано за проява на „идеологическа диверсия“ с всички произтичащи от това последици. Литературният „пробив“ се извършва през 1981 година с издаването на сборник с писма на Кафка. През следващата година в Пловдив е издаден сборникът с разкази „Преображението“.

„Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него“

Из „Разговори с Кафка“

 

Никола Тесла

Никола Тесла е роден през 1856,  и е един от най-великите и най-загадъчни учени, които играят ключова роля в развитието на електромагнетизма и много други научни открития по неговото време.

Известен е с това, че работи усилено и се хвърля в работата си. Хранил се е сам и рядко е спал, само два часа на ден. Остава ерген и твърди, че целомъдрието му е от полза за научните му постижения. В последните си години става вегетарианец, живеещ само на мляко, хляб, мед и зеленчукови сокове.  Почива на 7 януари 1943 г., самотен в хотелска стая, в Ню Йорк на 86 години.

 

Коко Шанел

Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция. Дизайнерката прекарва тийнейджърските си години в приют за сираци в католически манастир, където се научава да шие. По-късно, докато работи в шивашка работилница, започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота ѝ.

Шанел дава нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора. Стилът ѝ често буди асоциация с образа на младите момичета от 20-те години на 20 век, които са били самоуверени и често се държали предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки са момичета, демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – с къси поли и къси прически, използване на големи количества грим и козметика, и пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място.

Определяна е за независима и самостоятелна жена, с феминистки убеждения. Има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва.

Модата се мени, но стилът остава“ Коко Шанел

 

Винсент Ван Гог

Винсент Ван Гог е един от най-известните пост-импресионисти художници, които оставят траен отпечатък в изкуството. Геният на живописта е роден в Холандия на 30 март 1853г.

Син на пастор, възпитан в религиозна и култивирана атмосфера, Винсент бил силно емоционален, липсвала му самоувереност и се измъчвал от собствената си идентичност. Той вярвал, че истинското му призвание е да проповядва Евангелието, и му отнема години, докато разбере, че е роден за да рисува. Между 1860 и 1880 г., когато най-сетне решил да стане художник, Ван Гог вече бил преживял два нещастни романа и работил неуспешно като чиновник в книжарница. На 29 юли 1890г., умира с думите „Иска ми се да мога да умра така“. На погребението присъстват приятели и колеги, а ковчегът му е отрупан с далии и така обичаните  от него слънчогледи. Никога не е бил женен.

Въпреки липсата на успех през живота си, наследството на легендата живее, след като оставя трайно въздействие върху света на изкуството. Смятан е за един от най-влиятелните художници и основоположник на съвременното изкуство.

Р.S.

Публицистиката намира писането за успели личности, които са имали спътник в живота си, за непосилна задача… твърде много са…

Използвани материали „Енциклопедия Британика

 

Авторски публикации 205

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!