Александър Маккуин

Александър Маккуин или как изкуството влезе в света на модата

Александър Маккуин е дизайнерът, който вплете идеята за истинско изкуство в света на висшата мода. Едновременно новаторски и революционни, кройките на британския шивач, остават негова запазена марка завинаги. Точно така, както е мечтаел през цялата си кариера. Едновременно дръзката и семпла линия на облеклото, създават неговия крайно отличителен стил.  

Александър Маккуин е британски шивач, дизайнер на висша мода. Авангарден, с неподражаем стил, той промени историята на висшата мода. Създавайки дрехи, така както се създава картина или книга, подплати модата с идеята за изкуство.

Израснал и прекарал целия си живот в Лондон, Маккуин остава влюбен в този град, до последния си дъх. Роден на 17 март 1969, син на таксиметров шофьор, израства в Ийст Енд и напуска училище на 15-годишна възраст, за да стане чирак на шивач в Мейфеър. През 1990 г., се записва в престижен курс по мода в Central Saint Martins. Вече изключително опитен и изобретателен шивач, там той се научил как да бъде моден дизайнер, черпейки вдъхновение от историята на Лондон, неговите музеи от световна класа и ново-възникващата сцена на BritArt.

„Искам да създам определен силует или кройка, така, че когато съм мъртъв и си отида хората да знаят, че двадесет и първи век е започнал от Александър Маккуин.“

Александър Маккуин последователно насърчава свободата на мисълта и изразяването и отстоява авторитета на въображението. В това той е пример за романтичния индивид, герой-художник, който упорито следва диктата на своето вдъхновение.

„Това, което се опитвам да внеса в модата, е нещо като оригиналност.“ АМ

Александър Маккуин

Трябва да знаеш правилата, за да ги нарушиш. За това съм тук, за да разруша правилата, но да пазя традицията.” АМ

В старта на кариерата си, работи с малък екип и много нисък бюджет. Продуцира поредица от завладяващи и провокативни ревюта, разположени на индустриални места в цялата столица. Бързата креативност на Александър Маккуин е изразена чрез техническата артистичност на неговите дизайни. Остри форми, разядени материи, нарязана кожа и настъргана, разкриваща плът дантела.

„Хората намират нещата ми понякога за агресивни. Но, не смятам това за агресивно. Виждам го като романтично, занимаващо се с тъмна страна на личността. “ АМ

Александър Маккуин

Романтичната чувствителност на Маккуин задвижва творчеството му и задвижва модата му в посоки, невъобразими и безпрецедентни. Неговата индивидуалистична и предизвикателна визия била подсилена от остро чувство за време и място. Филтрирана чрез модерност, работата на Маккуин се ръководи преди всичко от очарованието от красотата и дивотията на естествения свят. През целия си житейски път и кариера, се вълнува от теми свързани с примитивизма, сексуалността и потайността на човека. Според него, да се афишира сексуалността е нещо напълно естествено.

Пленен е от красотата и магнитното привличане на дивото в човека и природата. Така се казва и изложбата в негова чест “Savage beauty”(дивашка красота).

Впечатляващите модни ревюта на Маккуин, се превръщали в естетическо изживяване. Свързани с Възвишеното, с тъмните му въображения, предизвиквали удивление и ужас, недоверие и отвращение. Подобно на тематична изложба, която съчетава елементи на ужас и романтика, колекциите на Маккуин, често отразявали парадоксални отношения като живот и смърт, светлина и тъмнина, меланхолия и красота.

Този подход към модата обаче съчетава с прецизността и традициите в шиенето., подход, който става по-изискан след престоя му като креативен директор на Givenchy в Париж. Този начин на работа, едновременно строг и импулсивен, дисциплиниран и неограничен, стои в основата на уникалността и неподражаемостта на Маккуин.

Александър Маккуин

Неговата оригиналност се изразява най-фундаментално чрез методите му за рязане и кроене. Той е бил толкова уверен дизайнер, че формите и силуетите му, създадени от най-ранните му колекции и остават относително последователни през цялата му кариера.

Кейт Мидълтън
Кейт Мидълтън

Екзотичността в моделите на Александър Маккуин е била форма на творчески превод. Забелязвайки посоката на модата си, той веднъж коментирал: „Моята работа ще бъде свързана с вземане на елементи от традиционната бродерия, филигран и майсторство от страни по целия свят. Ще изследвам техните занаяти, модели и материали и ще ги интерпретирам по свой начин. “

Авторски публикации 205

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!