Белин Моллов

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа, изобразено с акварел, ще покаже арх. Белин Моллов по повод Деня на София

Самостоятелната изложба от творби на арх. Белин Моллов ще се открие на 16 септември –  в навечерието на празника на София, в изложбената зала на Държавна агенция АРХИВИ от 19.00 ч. (За да се избегне струпването на много хора в закрито пространство предвид епидемичната обстановка, ще има възможност срещите на ценителите на изкуството с художника да се осъществяват и на открито – на терасата пред входа на изложбената зала.) Съорганизатор е Фондация Креативна общност.

Изложбата е озаглавена Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа неслучайно. Целта е, от една страна, да се фокусира вниманието върху впечатляващи сгради и ансамбли от София ден предипразника. От друга страна, интересно би било да си припомним архитектурни шедьоври и от други градове на страната. А за да се разшири още повече представата за контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, селекцията е допълнена и с архитектурни обекти от Европа. Така ще може и да съизмерят постиженията на родните архитекти с тези на европейските. 

На 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София, се чества и Денят на София. Обявен е за празник на столицата с решение на Общинския съвет през 1992 г. Почитта към мъчениците и майка им обаче е и почит към добродетелите, които те олицетворяват – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 

Според арх. Моллов тези добродетели крепят всеки един от нас в индивидуалния му житейски път. Но те ни крепят и като общност. Именно като общност от граждани –  ценители на архитектурата, ни се иска да споделяме вярата, че нашата столица може да се развива в духа на девиза Расте, но не старее и на съвременните изисквания за функционална и красива градска среда. Имаме нужда и от надеждата, че ще се полагат последователни усилия за опазване на архитектурното наследство и вдъхване нов живот на паметниците на културата от всички, от които това зависи. Фактът, че всяка година отбелязваме Деня на София, означава, че е жива и любовта ни към града. А мъдрост може да почерпим от неговите първостроители след Освобождението. Част от сградите, които те са проектирали и които впечатляват и днес, ще видим изобразени в творбите на арх. Белин Моллов.

Арх. Белин Моллов

Експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит, заемал ръководни длъжности в “Софпроект – Генерален план на София”, и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС. Бил е ипреподавател в УАСГ. Родом от Русе, израснал във впечатляваща с архитектурното си наследство градска среда, арх. Моллов работи и живее в София. Като художник е реализирал множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Рисува предимно архитектурни обекти със статут на културни ценности. Любимата му техника е акварелът.

Авторски публикации 400

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!