Биенале НАИВ

Биенале НАИВ 2021 слага България на световната карта

Биенале НАИВ България 2021 слага България на световната карта на наивистичните събития.

За първи път в страната се провежда специализирано международно събитие, фокусиращо върху наивизма, като вид изобразително изкуство. На 22 март 2021 се открива официално виртуалната изложба на Биенале НАИВ България 2021 – 88 артисти от 43 страни от 5 континента са участници в тази уникална експозиция.

Конкурсът е бил отворен за заявки за участие през ноември 2020 година, като се е провел в два етапа. От получените 583 визуални творби от 207 художници и скулптури от 47 страни, международното жури номинира 178 за участие във финалната представителна изложба. От тази група, след последващо журиране са били избрани четирите призьора и окончателната експозиция. Носителка на Голямата награда е Гюлфидан Хитит Бичер от Турция, а нейни поддръжници са Стела Стефанова и Стоян Божкилов от България и ДраженТетец от Хърватия. До 23 април тече и гласуването в интернет за отличието на публиката. Гласувайте и Вие онлайн през този линк: Salon of naive and intuitive art

Международното жури се оглавява от доц. Ружа Маринска ( бивш Директор на Националаната художествена галерия ) и включва колекционери и куратори на наивистични събития от Италия, Белгия и Русия. От България г-жа Биляна Генова ( Директор Култура към Столична Община), г-жа Надя Павлова ( собственик на галерия за наивистично изкуство в София ) и г-жа Елена Джунинска (Уредник в градска галерия Белоградчик/Салон за наивистично и интуитивно изкуство).

Онлайн експозицията на Биенале НАИВ, може да се види тук Biennale NAIVE Bulgaria 2021 до 23 април 2021г.  

„Биенале НАИВ България 2021 определено вдига летвата за всички събития по света, които са фокусирани към наивизъм, маргинално и аусайдерско изкуство. От анонсирането, през организацията и комуникацията, до географският обхват, нивото на селектираните творби, журирането и експонирането, Салон за наивистично и интуитивно изкуство прави много сериозна заявка за включване в най-високия ранг  на артистични конкурси и изложби“  – Жак Дюпон, екс куратор и уредник в Musée international d’art naïf de Magog, Канада. 

Отличените четирима са Гюлфидан Хитит Бичер, Стела Стефанова, Стоян Божкилов и Дражен Тетец.

Гюлфидан Хитит Бичер е родена в Анкара, Турция. Започва да рисува през 1995 г. и се присъединява към „The NaivesGroup“. Нейната работа се споменава в медиите като „…един от основните представители натурскотонаивно изкуство. “ Има 10 индивидуални изложби и близо 40 национални и международни групови изложби в 4 държави. Нейните творби са в Musee International d’art naifde Magog и колекцията на университета в Анкара, Билкент.

Стела Стефанова е родена в Пловдив, България през 1979 г. Има кариера като интериорен дизайнер и рекламист. От 2018 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. Стела има 3 самостоятелни изложби в България и участия в множество колективни събития в България и чужбина.

Стоян Божкилов е роден през 1974 г. в гр. Сандански, България. Има висше педагогическо образование. С рисуване започва да се занимава през 1996г. Има 13 самостоятелни изложби в 4 страни, включително три пъти в Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Носител на награди на общи изложби. Негови картини са притежание на Музей-скулптурна градина към Министерството на външните работи, България и Музея за наивно изкуство в Москва, Русия. Член е на СБХ, секция Живопис.

Дражен Тетец е роден през 1972 г. в Копривница, Хърватия. След първата групова изложба през 1992 г. в Галерията за наивно изкуство Хлебине, той започва плодотворно си сътрудничество с Йосип Генералич, който става негов дългогодишен учител и му помага да създаде собствения си художествен стил. Има близо 100 групови и десет индивидуални изложби в над 10 страни. Той е член на хърватската асоциация на наивните художници. Живее и рисува в ателието си в Хлебине.

Организатор на Биенале НАИВ България е салонът на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик. Първа и единственaта по рода си музейна експозиция в България. Създаден през 2019 г., този проект е резултат от енергията на екип доброволци. Колекцията включва над 300 живописни, скулптурни и графични произведения на творци от 28 страни от всички континенти по света. 

За повече информация и снимки посете: naiveart.eu ; facebook ; instagram ;

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Въпреки че авторите, които творят в тази област на изкуството не са много, произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Биенале НАИВ
Биенале НАИВ
Авторски публикации 363

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!