мартенските музикални дни

„Мартенски музикални дни“. На 17.09. започва юбилейното издание на отложения фестивал

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

„Мартенски музикални дни“ в доходното здание в Русе. Най-красивата сграда в България, е домакин на

най-престижния фестивал за класическа музика у нас.

Отменена за пореден път поради третата пандемична вълна в Европа от началото на 2021, дълго чаканата 60-годишнина на МФ „Мартенски музикални дни“ ще се състои от 17 септември до 3 октомври. Независимо от сериозната все още ситуация, ние като организатори се опитваме да осигурим изданието на фестивала през септември – усилие, което би било невъзможно без подкрепата на Министерството на културата и нашите спонсори и дарители. Дължим това усилие и на фестивалната публика, която в тези трудни времена очаква с нетърпение своите срещи с музиката на фестивалната сцена в Русе. Специалните гости на фестивала през септември са именити изпълнители от България и чужбина, част от които ще имат своя дебют на българската фестивална сцена.

Особен интерес със сигурност ще предизвикат дебютиращите в България млади и щедро надарени инструменталисти – виолончелистът Орелиен Паскал, лауреат на „Кралица Елизабет“ в Брюксел, който ще открие фестивала под  диригентството на Емил Табаков с Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година,  както и френският пианист Люка Дебарг – лауреат на конкурса „Чайковски“ в Москва, който предлага един доста разнообразен, но и твърде добре изграден в стилистично отношение репертоар от Й. С. Бах до Ал. Скрябин. 

Чест за всеки голям международен музикален форум е и присъствието на такива световноизвестни музиканти като дебютиращият на българска сцена Струнен квартет „Йерусалим“, считан за един от най-добрите струнни квартети в света днес, както и знаменитата Елена Башкирова с един забележителен в репертоарно отношение класично-романтичен концерт, в който често изпълнявани композиции се редуват с такива редки, но изключително красиви заглавия и творби като Поетичните звукови картини на Дворжак и преработката за пиано на Ф. Лист на прочутия вокален цикъл на Бетовен „На далечната любима“.  С особено интерес очакваме и  талантливия руски пианист Сергей Редкин, спечелил само преди няколко месеца Втората награда от конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел, който ще имаме удоволствието да чуем в концерта на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров с Първия клавирен концерт на А. Шнитке – една от най-красивите и дълбоко експресивни творби на композитора. 

Представяме и един от честите гости на русенския фестивал през последните години – атрактивният Саксофонен квартет SIGNUM, който винаги ни изненадва с идеите си. Този път пристига в компанията на една от най-ексцентричните фигури на съвременната немска музикална сцена, добре известен и на младите хора с екстравагантните си клубни акции – Кай Шумахер, пианистът с много успешно класическо образование, чиито солови изпълнения днес се превръщат често в акт на чиста музикално-стилистична алхимия, в опияняващи смеси от дадаизъм, танц, авангард, джаз и поп култура. Очакването е за една необикновено провокативна (особено за младежката аудитория) програма на SIGNUM с участието на Шумахер под мотото „GoldbergNights“ и аранжименти на музика от Бах до Гершуин, Стив Райх и ТелониъсМонк.

Програмата предлага още и среща с вълнуващата корейска пианистка ЙоръмСон – „месията на пианото“, както обичат да я наричат журналистите. Ще я чуем в една изключително привлекателна със своеобразната си  постромантична чувствителност съвместна програма с изключителния Светлин Русев. След 16 годишно отсъствие от русенската фестивална сцена в Русе се завръща и българската оперна прима Красимира Стоянова в заключителната фестивална вечер, като солист на Русенския фестивален оркестър с прочутите „Четири  последни песни“ на Р. Щраус, под диригентството на Емил Табаков. В същата програма е и другото голямо събитие на фестивала – световната премиера на Концерта за цигулка, написан от Емил Табаков специално за Русенския фестивален оркестър и цигуларя Светлин Русев.

Репертоарните предизвикателства на предстоящия фестивал не свършват с казаното до тук. Гостуването на Оркестъра на БНР под диригентството на Марк Кадин предлага една много симпатична репертоарна инвенция на тема „Рапсодии“, с любими жанрови творби от В. Стоянов, Дебюси, Лист, Владигеров и Енеску. Изцяло премиерна програма от изключително елегантни авторски аранжименти на творби от Бах до Пиацола предлага и екстравагантното и изключително талантливо дуо на Виви Василева и бразилския китарист Лукас КампараДжиниз на 18 март.

Ансамбловата музика очертава една доста богата и вълнуваща територия в рамките на фестивалната програма. Така например, изисканият немско-австрийския дух в програмата на Струнния квартет „Фрош“ по един естествен начин свързва неспокойната лирика на прочутия клавирен квинтет на Шуман с експресията на създадения почти век по-късно струнен квартет на Цемлински. Тази програма ще ни срещне и с изключително надарения млад български пианист Емануил Иванов, абсолютният победител от конкурса „Бузони“ в Италия, чийто дебют на фестивала в Русе очакваме с голям интерес. Една много любопитна ансамблова програма предлага и струнният квартет „Филхармоника“ в партньорство с един от най-добрите български флейтисти Явор Желев. Любопитното в тази програма е, че известните, но и рядко изпълняваните флейтови квартети на Моцарт попадат в една много елегантна  лирическа конотация с прочутия фа мажорен струнен квартет на Равел.  Ансамбловите концерти ще ни срещнат отново и с необикновената артистична енергия на една от най-търсените кларинетистки днес – израелката Шарон Кам, която ще партнира на Йерусалимския струнен квартет в една от най- красивите творби в ансамбловата литература на Брамс – неговият Кларинетен квинтет.

Много стилна, привлекателна за публиката и изцяло романтична програма с творби от Брамс и Менделсон предлагат в своето гостуване и Софийската филхармония с диригент Н.Тодоров и големият български цигулар Минчо Минчев. Традиционно силно е и тазгодишното участие във фестивалната програма на Ансамбъл „Музика Нова“ под диригентството на Драгомир Йосифов, с програма, която обещава да се превърне в специално фестивално събитие със серията от световни и български премиери на творби от такива емблематични фигури в европейската и българската музика на границата между 20 и 21 столетие като А. Виеру, Г. Устволская, Б. Спасов, С. Пиронков – син, А. Шнитке, А. Веберн.

Съвременният контекст в програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“, се допълва и от двете вечери, посветени на джаза. Първата – с концерт на прекрасните млади музиканти от триото на известния български пианист Теодор Петков, които ще представят албума си Bake a Biscuit, и втората джаз вечер, която ще ни срещне с Джаз-секстета на Михаил Йосифов, събрал талантливите си възпитаници от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в програма, посветена на 100-годишнината от основаването на академията.

ПРОГРАМА НА „Мартенски музикални дни“

Петък, 17.09.2021

ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ

НА МАРТЕНСКИТЕ ДНИ, РУСЕ

17 СЕПТЕМВРИ – 3 ОКТОМВРИ 2021

ЗАЛА  ДОХОДНО ЗДАНИЕ

РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Диригент ЕМИЛ ТАБАКОВ

Солист ОРЕЛИЕН ПАСКАЛ виолончело

Събота, 18.09.2021

…ОТ БАХ ДО ПИАЦОЛА…

ВИВИ ВАСИЛЕВА вибрафон&

ЛУКАС КАМПАРА ДЖИНИЗ китара

Неделя, 19.09.2021

КОНТРАПУНКТИ I

Струнен квартет ФИЛХАРМОНИКА

ЯВОР ЖЕЛЕВ флейта

Понеделник, 20.09.2021

МЕФИСТОФЕЛ

ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕ

Вторник, 21.09.2021

GOLDBERG NIGHTS

Саксофонен квартет SIGNUM

КАЙ ШУМАХЕР пиано 

Един горещ нощен микс между класиката, съвременната музика, джаза и „хаус“ ерата. 

Сряда, 22.09.2021

РАПСОДИИ

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА БНР

Диригент МАРК КАДИН

Солист КРИСТИЯН КАЛОЯНОВ кларинет

Четвъртък, 23.09.2021

КОНЦЕРТ БЕЗ ОРКЕСТЪР

ЛЮКА ДЕБАРГ пиано

Петък, 24.09.2021

СТРУННИ ЕКСПРЕСИИ

Струнен квартет ФРОШ

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ пиано

Струнни експресии и… един дълго чакан фестивален дебют…!

Събота, 25.09.2021

МК „ФРАНЦ ШУБЕРТ“, РУСЕ’2019

 Концерт на лауреатите

ДУХЪТ НА РОМАНТИЗМА

СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Диригент НАЙДЕН ТОДОРОВ

Солист МИНЧО МИНЧЕВ цигулка

Неделя, 26.09.2021

НЕПОЗНАТИЯТ МОЦАРТ

Хор Проф. ВАСИЛ АРНАУДОВ

Диригент СВИЛЕН ДИМИТРОВ

LOVE MUSIC ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО

СВЕТЛИН РУСЕВ цигулка

ЙОРЪМ СОН  пиано

Понеделник, 27.09.2021

ЗОНИ НА ПРИБЛИЖАВАНЕ

 Ансамбъл МУЗИКА НОВА

Диригент ДРАГОМИР ЙОСИФОВ

Вторник, 28.09.2021

ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Камерен ансамбъл СОФИЙСКИ СОЛИСТИ

Диригент ПЛАМЕН ДЖУРОВ

Солист СЕРГЕЙ РЕДКИН пиано

Сряда, 29.09.2021

BAKE A BISCUIT

ТЕОДОР ПЕТКОВ Трио

Четвъртък, 30.09.2021

КОНТРАПУНКТИ II

Струнен квартет JERUSALEM 

ШАРОН КАМ кларинет

Петък, 01.10.2021

ПОЕТИЧНИ КАРТИНИ

EЛЕНА БАШКИРОВА пиано

Събота, 02.10.2021

100 ГОДИНИ НМА „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“

 МИХАИЛ ЙОСИФОВ Секстет

Неделя, 03.10.2021

МЕТАМОРФОЗИ

ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР

Диригент ЕМИЛ ТАБАКОВ

Солисти:

КРАСИМИРА СТОЯНОВА сопран

СВЕТЛИН РУСЕВ цигулка

КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА | СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!