140 години Майстора

Честваме 140 години от рождението на Майстора с виртуална експозиция в „метавселена“

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Виртуална изложба по повод 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, с над 320 творби и онлайн гид/куратор ще бъде достъпна за ценители и любители на изкуството от цял свят.

През 2022 година се навършват 140 години от рождението на един от най-самобитните български художници – Владимир Димитров – Майстора.

По този повод художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име, организира чествания, в които ще бъдат представени  между 320 и 350 творби на Майстора – изключително собственост на галерията, между които и непоказвани творби на художника, селектирани и рамкирани специално за тази експозиция.

Фирма БМ Вижън, специализирана в създаването на VR/360˚продукции, се включва в отразяването на тази годишнина чрез реализацията на проект № VI 2021-6 „Нови подходи в представянето на изкуството. Част 1: Докосване до Майстора“, съфинансиран от програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“.

В рамките на проекта компанията ще създаде иновативен продукт, който е комбинация от представяния на живо и предварително заснета виртуална среда. Това е новаторски модел на презентиране, базиран на новите технологии, но съчетан с по-традиционния иличен подход при представянето на живо в реално време. 

Целта е да бъдат преодолени физическите ограничения и да се даде възможност за докосване до един от най-колоритните български художници по начин, максимално близък до реално присъствие на място.

Хора, локализирани на различни места, ще имат възможност да се „потопят“ едновременно в истинската среда на изложбата и събития, свързани с честването, етапи от подготовката ѝ и други, скрити  за широката публика дейности. Тези наистина виртуални събития ще бъдат водени от гид/куратор и ще позволяват присъствието и комуникацията на посетителите в реално време в самата среда под формата на аватари.

Виртуалната изложба ще бъде „позиционирана“ и в добилата в последно време популярност „метавселена“(metaverse), като така ще се осигури възможност за единично или групово посещение на хора от цял свят, които ползват собствени, или предоставени в рамките на конкретното събитие, комплекти за виртуална реалност.

Реализацията на проекта ще бъде и своеобразна заявка за налагането на иновативни модел и канал за представяне на широка гама визуални изкуства, като по този начин ще се подобри достъпът на публика от цял свят, включително и на хора в неравностойно положение, до българската култура.

С въвеждането на този подход при презентирането на изкуството, обогатявайки инструментариума на творците с възможностите на новите технологии, БМ Вижън предлага решения за справяне с предизвикателствата на новото време, сред които е и това културата „да говори“ все повече на езика на младите хора, ползвайки актуални иновативни средства.

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!