Арт пространство Даниела Стойкова

Даниела Стойкова за проекта „Арт пространство“ и творчеството ѝ

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

„Арт пространство“ е интерактивна платформа за любителско изкуство, проект реализиран по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество. Негов създател и главен „двигател“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, е младата художничка Даниела Стойкова. Благодарение на мащабната медийна и социална кампания на проекта, 4 групови изложби на актуална и различна тематика, с над 60 участника, заредиха голяма част от онлайн пространството с естетика, чувство и смисъл. Любители художници от цялата страна имаха невероятната възможност да покажат своите картини и споделят вътрешния си свят с общността.

Предстой последната изложба „Без дом и родина скитник по света“, която се очаква да се открие на 17 октомври.

Даниела Стойкова е млада и наложила името си българска художничка, родена в гр. Нова Загора. Занимава се с изобразително и музикално изкуство още от дете, като прави първи си стъпки в школата по изкуствата „Илия Аврамов“. С времето задълбочава познанията си в областта на рисуването с усилени занимания и уроци, а по-късно и като студентка в академия за изкуства АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. Същевременно завършва и Музикалната консерватория в гр. София. Днес тя е артист, куратор на изложби и собственик на авторската арт галерия в центъра на гр. София – „Даниела Стойкова“.

Преди няколко дни участва с изложбата Завръщане в празничната програма на гр. Нова Загора по повод празника на града – „Петковден“. Тя включва 40 авторски творби, които разкриват различни аспекти от творчеството ѝ.

За да разберем колко е трудна реализацията на подобен мащабен проект, откъде идва амбицията, която стои зад него и какви са бъдещите планове на Даниела за потапяне в необятния и дълбок свят на изкуството, четем по-долу…

Даниела Стойкова

Как подбрахте темите за четирите изложби?

Избрахме теми на изложбите, които отстояват водещи каузи в съвременното общество, с цел да постигнем широк интерес от страна на публиката и медиите, и да интегрираме изолирани, маргинализирани и уязвими групи към съвременното изкуство и култура. Адресирахме актуални теми като: войната, пандемията, проблемът с неравенството и дискриминацията. А последната изложба „Без дом и родина, скитник по света“, която ще се реализира на 17 октомври, цели да привлече за участници – временно пребиваващи украинци – които да разкажат своята история с помощта на изкуството, както и да включи българи живеещи дълги години в чужбина.

Труден ли беше кураторския подбор?

Да, тъй като имаше голям интерес, а все пак няма как да включим толкова много участници. Въпреки това се опитахме да дадем възможност на максимален брой любители на изкуството да се изявят.

Видяхте ли нещо общо между авторите и техните творби?

Всеки от участниците има свой индивидуален почерк. Не бих могла да правя сравнение между тях. Смятам, че в изкуството е важно всеки художник да достигне до хората, които харесват неговия индивидуален стил и начин на работа и чрез проекта се опитахме да постигнем това – картините на участниците да се видят от максимално много хора.

Доволна ли сте от постижението на проекта?

Смятам, че се получиха хубави изложби и участниците останаха доволни. Техните имена и творби излязоха в голям брои медии и социални мрежи. В проекта се включиха много участници от различни градове и това беше една от целите на проекта – да дадем възможност на любители творци от цялата страна да представят своите художествени произведения. Благодаря на Национален фонд „Култура“, че спомогна за това да се реализира проектът „Арт пространство“!

Планирате ли подобни инициативи за в бъдеще?

Да, проектът предвижда продължаване, развитие и надграждане след приключване на периода по изпълнение на 4-те изложби. Създадената и популяризирана интерактивна платформа ще утвърди традиция за регулярни изложби на любители в сферата на изящните изкуства, посветени на актуални теми и проблеми сред обществото.

Вие самата, откъде черпите вдъхновение?

Черпя вдъхновение основно от красотата на природата, както и от годишните времена. Когато дойде есен ми идва вдъхновение за красиви есенни пейзажи с падащи листа, а лятото си мисля за морето и морските залези и изгреви. Всеки сезон има своя собствен чар.


Планирате ли нова самостоятелна изложба в Галерия „Даниела Стойкова“ ?

Планирам нова изложба в арт галерията вероятно в началото на декември. Тогава имаме рожден ден и галерията става на 1 година. Ще се радвам да отбележим събитието с нова изложба и вече подготвям картините за нея. Те ще бъдат основно зимни пейзажи, поради наближаването на коледните празници, но смятам да включа също така морски пейзажи и картини с цветя.Авторски публикации 338

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!