Илия Виделинов

Илия Виделинов и „Алкохол или Дневника на едно пиянде“

Илия Виделинов разказва за премиерния спектакъл “Алкохол или Дневникът на едно пиянде” на 19.11.2020 в Пловдив

Здравейте, няма как да не Ви попитаме – Как врачка Илия се трансформира в „Алкохоликът…”?

Здравейте, това са разбира се, различни представления и различни персонажи!
Врачка Илия е измислен персонаж, който е изграден на 100 процента импровизация  и контакт с аудитория!
Разбира се, самия персонаж възникна април и продължава да се развива! Искрено много се забавлявам с обуването на роклята , гримирането и  бижутата, цялостната подготовка и самите упражнения за ипровизация. Едно доста различно преживяване за мен! Измислено свръх естествено същество и артефакти (магически карти, тоалетна хартия, говорещ рапан и книга). Истински се любувам на изненадата, като информация, която излиза от устата ми! Допада ми да се изненадвам и в тези особени времена, в които всички хора обвързани с изкуство или  публичен сектор, са натиснати от правила, лоши модели на финансиране! Всички артисти, не актъори, а артисти, страдат от тежката и изключително странна година. Това е моят начин да се забавлявам и разведрявам и ако усмихна още някой е добре дошло.
Някога Пенко Господинов ми беше казал, още като студентче: „ Дори нищо да нямате, пари, партнъори, да сте нещастни, не забравяйте, че имате театъра“. Разбира, това не е театрално представление, не е театрален персонаж, но са ползвани подобни принципи и упражнения, така успявам да зареждам батерията!


Относно премиерата на „Алкохол или Дневника на едно пиянде“ , си е класическатрагикомедия.Тук е момента да разграничим алкохоликът от пияндето! Това е един проект, които от доста време имам желание да реализирам!Втори  моноспектакъл след „Живот в 8 GB“, има различен сенсзивитет, когато нямаш партнъори на сцената, с оглед на дистанцията реших, че момента е набъбнал. Какво точно е представлението, разбира се ще можете да наблюдавате на 19.11.2020г. в Държавен куклен театър Пловдив. Това е едно представление, за един напълно разумен индивид, който обикаля с кучето си (тухла) из улиците на малкия град и търси истината. Поставя въпросите за реалността, обективността! Търси отговорите на адекватността „Кой е не адекватен човека под опиати, или съвременния човек?“. Едно представление, което разглежда, употребата на алкохол, като отказ на един индивид да е част от  свят, който отказва да разбере, поставяйки богатството на вътрешния свят и фантазия на преден план, по един забавен и интересен начин. Пияният човек, винаги е искрен, дали не ни е необходимо да пием повече? Ако една тухла може да бъде куче, защо едно куче да не може да бъде тухла? Как се пие, как се мези, от кога трябва да се започва и защо тоалетните ги има? Въпроси, на които се надявам ако не намерят отговор зрителите, то поне да си ги зададат между себе си.

Живеем в интересно и динамично ежедневие! Голямо предизвикателство е да се играе пиян и да градиш развитие на персонажа с подобно пречещо обстоятелство! Надявам се, да съм успял… ще  видим.

Това представление е писано от мен, докато бях повлякъл крак в разсъждения от текстове на Г. Господинов, на видео от анонимните алкохолици  и разкази на познати сблъскали се в крайност с алкохола.
Затова в представлението има документлистика на истории от анонимните алкохолици и други подобни истории от различни форуми, разбира се уголемени и стилизирани в сценично пространство.

Много е  неприятен момента , за премиера, защото според новите правила залата е на 30 процента от капацитета,  за първо представяне на спектакъл, си е някак самотно изживяване. Но, няма подходящи моменти и трябва да се борим за личния ни смисъл и за този  на хората, които дори в тези времена, въпреки противоепидемичните обстановка, спазват правилата и искат да имат достъп до култура.
Силно се надявам, да бъдат осигурени истински и прозрачни средства за подпомагане за независимия сектор! Всички музиканти, циркови артисти и цялостно публичния сектор е много потърпевш! Много културни институции затвориха врати, много интересни творци ще приключат с работата си!


Какво е посланието на  героя от спектакъла към публиката?

Разбира се, посланията спрямо моето скромно мнение не трябва да бъдат казвани от играещия, те трябва да бъдат търсени от публиката. Всеки залага кукички, за да закачи публиката и да я води в дадена посока, но деня, етапа и потребността на зрителя в момента, го кара да вижда различни неща в едни и същи елементи. Затова например, когато препрочитаме любима книга, през годините намираме различни изводи в нея.

Защо избрахте, алкохолът да бъде спътник на търсещият истината човек?

Заради хъшовското мислене. Алкохола бута маските, игрите и хората стават първични и изваждат животното от себе си. Вадят скритото си аз, дали чрез агресия, любов или други подобни средства. Според мен добър катализатор и проводник на материята, която искам да предам!

Според Вас, какъв процент от публиката, би се припознала в ролята?

Ако реално трябва да се базираме на факти за алкохолизма в различните му стадии, мисля, че около 90 процента от населението ще попадне в някоя категория. Надявам се хората да припознаят повече нуждата да бъдат искрени и да не губят време в игри! Да припознаят повече смелостта си и да потърсят центъра си. Очаквам ви на 19.11.2020г. за да гледате, после ще ми разкажете вие!

Желая на всички да бъдат здрави, а на колегите си, желая да не забравят през какво са преминали до тук и да не забравят защо са започнали да се занимават с изкуство! Защото и това ще мине, а всички имаме нужда от изкуство!

Илия Виделинов

Един пиян мъж скита безцелно през живота си. Съдбата му изпраща постоянни предизвикателства, който го провокират да пие повече. Божествата на нощта и дори самия Дионис пълнят чашата му, за да отлепят душата от тялото. Едно пиянде, ходейки със своя верен другар, своето куче тухла! Едно вонящо забравено от света пиянде, което знае как да се забавлява, защото разбира, че истински можем да прогледнем, само когато главите са замаяни, само тогава очите са бистри. Първата чашка придава витална усмивка, а първата бутилка развързва езика и прави от нормалните ежедневни хора истински повелите на мига. С напредването на вечерта, едно пиянде ще открие собствените си поражения и сполуки, в една уникална и изключително забавна изповед под дирижирането на алкохола. Един пиян мъж ще пие до собствения си разпад, скитайкисе по света безцелно. Един мъж, търсещ истината, която се крие именно в покачването на градуса. Истината е алкохолът. Истината е в приключението от алкохола! Истината започва с едно малко, без което всички скитаме безцелно през нощта, така че нека си сипем!k

Авторски публикации 97

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре