Легенда за Калиакра

„Легенда за Калиакра“- нов театрален спектакъл вдъхновен от стара българска легенда

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Вдъхновени от темите за индивида и обществото, войната и мира, любовта и омразата към насилника, прошката като възможен изход, режисьорът Елица Йовчева и актрисите Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Марина Георгиева създават четири авторски разказа.

Театралният спектакъл „Легенда за Калиакра“ е създаден в двумесечен колаборативен (дивайзинг) процес, в който режисьор и актриси заедно изграждат сценичния образ, костюмите, текста и изразните средства, преобразувайки своя личен опит. Изходна точка на творческите търсения е легендата, а основно намерение в експериментите е очовечаването на авторитетите, достигането до тъмните дълбини на човешките памет и съзнание.

Стара българска легенда разказва как четиридесет млади девойки сплитат косите си и скачат от нос Калиакра, за да се спасят от насилника. Авторският спектакъл прави задълбочено психологическо изследване на четири гледни точки към случилото се „на ръба на скалата“.

Във време на насилие, когато мирът е само далечен спомен, а свободата – мъгляв мираж, те виждат в Смъртта единствения възможен начин да спасят честта си.

Какво ги чака Отвъд? Явора, Уна, Талла и Войдана се събуждат заключени в морската Геена между живота и смъртта. За да изплуват и за да видят отново Светлината, всяка от тях трябва да се сблъска с най-травматичните си спомени, да преживее най-тъмните си тайни, да изрече на глас най-греховните си мисли… Като в сън или в чужд спомен, четирите жени бродят из болезненото колективно минало в търсене на единственото спасение – Любовта.

В контекста на настоящите световни събития, „Легенда за Калиакра“ прозвучава болезнено актуално. Без да назовава конкретно етноси и епохи, спектакълът артикулира на универсален език темите за насилника и жертвата, войната и мира, индивида и обществото, личната свобода и колективния избор, омразата и прошката.

Участват: Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Марина Георгиева

Режисьор и драматург: Елица Йовчева

Текст и сценичен образ: Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Елица Йовчева, Марина Георгиева

Гледайте „Легенда за Калиакра“ на 18.06. от 19:00 часа в Топлоцентрала.

Авторски публикации 249

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!