Стрелча фолклор

Етнографски фестивал на Средногорието в град Стрелча

За четвърти път Стрелча е център на фолклорното изкуство на Средногорието

В слънчевия следобед на 23 септември кметът на общината инж. Георги Павлов откри четвъртото издание на Етнографския фестивал на Средногорието. В приветствието си кметът благодари на участниците за включването им в този единствен по рода си фестивал, чиято основна цел е да насочи фокуса на внимание върху най-слабо изследваната етнографска област – Средногорската.

Инж. Павлов пожела успех на всички и ползотворна работа на авторитетното жури от изтъкнати фолклористи с председател диригента на Оркестъра за народна музика към Българското национално радио Димитър Христов, големия гъдулар и концерт майстор Пейо Пеев, университетските преподаватели доцент д-р Галя Петрова-Киркова – народна певица и гл. ас. д-р Благовеста Калчева – хореограф, както и заместник- директора на СУ “ Св. Св. Кирил и Методий“, магистър по етнограрафия – Андон Божков.

Конкурсната програма започна от днес, в която се включиха 55 състави и индивидуални изпълнители от общините Стрелча, Панагюрище, Пирдоп, Пазарджик, Златица, Мирково, Карлово, Хисар, Копривщица. Тя ще продължи от 10.30 ч. в утрешния ден в категориите певчески и инструментални състави и индивидуални изпълнители, танцови състави, обреден и словесен фолклор, любителски клубове за народни танци и автентична средногорска носия.

В контекста на визията на фестивала във фоайето на НЧ „Просвещение-1871“ бе открита художествената изложба „Ръкоделие“, а в центъра на града е организирана Алея на занаятите.

Конкурсната програма ще продължи до 18.40 ч., а след това ще започне официалното награждаване.

Фестивалът ще завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Пазарджик с ръководител Атанас Чолаков от 19.00 ч.

стрелча етнографски фестивал
Авторски публикации 191

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!