„Илюминейшън“ – онлайн търг на 5new, посветен на жълтия цвят

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

„Илюминейшън“ e новият търг на онлайн платформата 5new , изцяло посветен на един много специален цвят – жълтият. „Илюминейшън“ е свързан със символиката, която често през различните култури изразява радостта, щастието и привързаността ни към светлината. Картините на петимата автори, които са представени в сайта 5new: Десислава Унгер,Рада Якова, Сашо Стоицов, Слав Недев, Филип Венкен пресъздават именно това вярване, че жълтият цвят носи в душата ни усещането за изгрева, топлината на слънчевия ден и свежото настроение. Темата е изцяло вдъхновена от избрания жълт нюанс от екипа колористи в Pantone.com – Illuminating 13-0647 и въпреки това се стреми да покаже разнородния и богат свят на жълтото като избор за нашия интериор и заобикалящата ни среда.

Според древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци (Чи) – Фън Шуй, цветовете винаги въздействат на силно индивидуално ниво, като имат способността не просто да променят настроението ни, но и също да водят до реални действия като повишаване на мотивацията, желание за работа, или напротив – успокояване, създаване чувство на уют и комфорт. Тази супер сила на цветовете от години се използва и в цветовата терапия (въздействието на цветовете върху нашата психика). Несъмнено цветовете са силен източник на енергия и освен това са добър провокатор за едно от най-силно развитите ни сетива – зрението. Разбира се, научно доказано е, че всеки възприема светлинния спектър по собствен, уникален начин, но въпреки това за някои от цветове (и особено за трите основни) обикновено има общоприети разбирания в различните култури за тяхното значение и влияние. Характерното, обаче за синият, червеният и жълтият цвят, върху които се изграждат всички останали от богата палитра, е, че те винаги са с двойствено значение. Това означава, че разположени в различните контексти и нюансите на присъствието и отсъствието на светлината (по-високо наличие на бялото или по-високо наличие на черното) тези цветове могат да носят както позитивен смисъл, така и отрицателна символика в себе си.

Илюминейшън
Рада Якова, Жълто, 2021

Синьото често се свързва с чистотата, свободата, истината, добрината, благородността (в по-бледите му нюанси) като препратка към небето и небесно синият цвят, но и с тъгата, смъртта, нещастието, в нюансите с по-високо съдържание на черно.

Червеното винаги е бил цветът на любовта, но и на страстта, а в още по-силната му форма – на яростта и опустошителните сили.

Жълтото пък е носител на най-голямото богатство – светлината, а от там и на Слънцето, радостта, топлината, късмета и щастието. Тези позитиви, които са се приписвали включително и на златният цвят, а и на самия благороден метал от древни времена. В същото време обаче – в другата си крайност, този цвят се свързва с алчността, яда, злобата и всички човешки низости, които произлизат от бедността на душата. В индийската култура, която от векове се занимава с въпроса за хармонията у човека, през движението на нашите вътрешни енергийни центрове, наречени „чакри“ (от санскрит или в превод „колела“) – жълтият цвят задвижва чакрата „Манипура“ (така наречената „Трета чакра“, разположена от пъпа към слънчевия сплит). Това енергийно колело отговаря за нашата воля, за освобождаването на енергията през вечно горящия огън вътре в нас и според йогите, нейният баланс е много важен, защото прекомерната ѝ употреба или твърде силното ѝ „възпламеняване“, може да наруши здравето на човека, да предизвика лични кризи и чувство на непреодолим гняв, които (както вписват в индуистката култура) ни изяжда отвътре.

Разбиранията за въздействието на цветовете върху нашето здраве са многобройни и многолики, но добрият и успешен художник винаги успяват да улови тази амбивалентност в творбите си и да пресъздаде въздействащ образ, който да подхрани духовните ни трепети. Разбира се, много често се случва да сме в толкова специално вътрешно настроение, дали поради психическо състояние, или поради физически причини, че просто ненадейно да се усетим завладени от образа върху платното. Тогава се случва магията на изкуството – неговата специална сила, която чрез въздействието на образа и светлосенките, нюансите и използваните материали успява да общува с нас директно, без посредник. Обикновено, портата към това общуване се отваря през нашите сетива и най-често в изобразителното изкуство това е зрителният апарат. Живописните платна са висшият израз на това специално непосредствено общуване между човека и творческата съзидателност, която съчетава в себе си светлината на цялата цветна палитра. По този начин човек не се лишава от нито един от вложението в цветовата палитра смисли и не изключва нито една от тяхната символика. Това дава още по-хармоничен прочит на картината и ни позволява да погледнем нещата именно от страни, да се потапяме в тях, въоръжени с пълното знание и най-вече с независим поглед. Това е моментът на съзерцанието и пълно освобождаване на емоциите ни. То е различно от гледането и наблюдаването. Съзерцаниетое почти медитативен процес, при който ние можем да си позволим да изпитваме чисти, непринудени емоции, да бъдем освободени от злободневните очаквания, от идеята за срам и непристойност, от усещането за непринадлежност. Възможността всекидневно да се наслаждаваме на усещането за пълна свобода на нашите емоции, чрез сетивния ни апарат не просто намалява стреса и чувството за тревожност, но и също така повишава качеството ни живот, като прави самите нас по-спокойни, уравновесени и уверени.

Символиката, семантиката и теорията на цветовете попадат в нашия живот през науката и философията (сред трудовете на Нютон и Гьоте, например)като средство за общуване между нас и заобикалящата ни среда. Те много ясно се манифестират чрез изкуството като един от най-преките пътища да се възползваме от силата на цветовите композиции, на светлосенките, да получаваме чувството на естетическа наслада, да разбираме в дълбочина принципите на пречупване на светлината. Всичко това определя до голяма степен целия ни социален ред – включително усещането ни за  архитектура, илюстрация, дизайн, и всичко в сферата на приложните изкуства или всяка вещ в нашия бит първо преминава през разбирането ни и възприемането ни за изкуството, цветовата комбинация и композицията на образите. Това философско и частно научно знание ни позволява да постигаме лична независимост, да взимаме обосновани решения, на базата на собственото си критическо мислене и да правим логически изводи, за да постигаме по-добри резултати в личен и социален  план.

Всичко това е чудесно уловено от всеки един от художниците на сайта 5new и пресъздадено в техните творби, посветени на силата на жълтия цвят. Без значение на кое учение за хармония в живота ще се опрем , на коя теория, на коя културна доктрина и на кои общи разбирания за символиката в света – изкуството е било и винаги ще остане медиатор за връзката между заобикалящия ни свят и нашата чиста емоция. То е сетивността на нашата духовност и ни дава възможността да вярваме, да мечтаем и да се стремим към по-доброто състояние на личността. Оригиналните произведения още веднъж потвърждават разнообразието във възприятията – едни харесват и виждат нюанса на жълтото по един начин, друго го възприемат по друг. Задачата на художника тук е да задоволи глада на душата на всеки, който търси този лъч светлина в заобикалящата го среда. В крайна сметка, ако жълтият цвят имаше мото, то вероятно би било по латинската сентенция, която търси отговор на въпроса „какво хората трябва да желаят от живота“, а именно „Menssanaincorporesano“ (или в превод „Здрав дух в здраво тяло“). На това посвещаваме творбите от търга Illumination, в сайта 5new.org, които можете да разгледате до 9 май включително.

илюминейшън
Десислава Унгер, Опит за изчезване 3, 2019
Илюминейшън
Слав Недев, Monastery Plan 1, 1997

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!