лайф коуч

Имал ли е Джакомо Пучини лайф коуч?

През 1904 година новата опера на Пучини „Мадам Бътерфлай” се проваля на премиерата си в Миланската скала всред шумното освиркване на публиката. Два дни по-късно композиторът изповядва в едно свое писмо:

„Аз съм достатъчно спокоен, без да се гледа на преживяното сътресение, тъй като зная, че съм написал жива и искрена опера и тя непременно отново ще живее. Аз вярвам в това.”

След преработка втората премиера пожънва голям успех. „Мадам Бътерфлай” започва своя победоносен марш по световните оперни сцени.

Обърнахте ли внимание на последните думи от писмото на композитора-

„Аз вярвам в това.”

„Аз вярвам в това.”

Общо валидното определение на професията лайф коуч е: „Коучът по живот е вид уелнес професионалист, който помага на хората да постигнат напредък в живота си, за да постигнат по-голяма удовлетвореност. Лайф коучовете помагат на своите клиенти да подобрят взаимоотношенията, кариерата и ежедневния им живот. Създават стратегии и при създаването на тези стратегии, лайф-коучовете се насочват към вашите уникални умения и дарби.”

В Интернет е широко разпространена информацията, че за да упражнявате професията не се изисква определена диплома или сертификат. Не се нуждаете от конкретна степен на образование. Но, цитат: „опит в психологията, комуникацията, уелнес или дори бизнес – и/или коучинг сертификат от акредитирана програма за обучение – може да ви спечели доверие и да ви направи по-продаваем като треньор”.

А какъв е профила на купувача?… на потенциалния клиент на услугите на лайф коуча?

Може би, ако той пише писмо, то ще завършва с думите:

”аз не вярвам в това”; „не съм сигурен”; „не съм уверен”.

Възможно е липсата на увереност несъзнателно да разрушава вътрешния свят на човека и следователно да влошава качеството му на живот. Възможно е да влияе отрицателно върху неговите взаимоотношения, личностно и професионално развитие.  Възможно е, да се стигне до саботаж, себеотрицание, себе-намразване, състояния от които не се излиза лесно и бързо.

Все повече хора изпадат трайно в депресивни състояния, страдат от  хронична неудолетвореност и/или се чувстват нещастни. Как се очаква да ни помогне лайф коучът? Като ни научи да живеем щастливо или да ни подготви за уроците и изпитите на самия живот. Преди да потърсим лекарска или някакъв вид консултантска помощ, е добре да пробваме сами да намерим извора на нашите противоречия и болки. Сами да си задаваме въпроси, да намерим смелост да си даваме искрени отговори и да анализираме и опознаваме себе си. Така можем да съкратим пътя между Аз-който съм и Аз-който искам да бъда.

Вярвам ли аз във себе си?

Защо не вярвам в себе си?

Кои са причините, които ме карат да не вярвам в себе си?

Изпитвам ли нужда и друг човек да вярва в мен и защо?

Кои са моите слабости и защо?

Как да се справя с тях, без да се самобичувам?

Какво искам да всъщност да постигна?

Защо искам да го постигна?

Може ли друг наистина да ми помогне, ако отказвам да призная истината?

Друг въпрос, който можем да си зададем е защо през 21 век, когато все по-често се говори и пише за сегрегация; социална; полова дискриминация; „джендър”; феминизъм,…… и в нас е силно впита илюзията за свободна воля и неограничени възможности, (пренебрегваме последните пандемични години) се оказа, че става все по-трудно да се справим с живота сами, а имаме нужда от лайф коуч? Отворен ли е света към нас, отворени ли сме ние към него, или живеем в изкривена реалност?

Страх ли ме е от вземане на грешни решения и изтърпяването на последствията от тях?

За колко сеанса ще е необходимо да заплатя, докато се науча да живея?

Абонат ли съм на клишета?

Само-арестувал ли съм се?

Искам ли да живея истински или само добре/комфортно?

Има ли по-добър учител от самия живот?

Авторски публикации 199

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!