Пътят на една жена за привличане на Африка към света, и света към Африка

Нана Одориата Айим е основател и директор на АНО, авторизиран “Институт за изкуства и знания” в Акра, Гана, който от 2002 г. е представил изложби и образователни програми в града, и организира външни инициативи, посветени на миналата и сегашната култура от целия африкански континент. Под егидата на АНО, Одориата Айим работи като писател, режисьор, историк, художник и организатор с големи амбиции за писане и пренаписване на разкази около аспекти на културата, които често остават неразкрити.

Идеята за АНО е родена през обикновен зимен ден в музея „Ермитаж“ в Санкт Петербург, Русия. Била е там в продължение на една година, като част от нейното обучение по руска култура. Отдъхвала в музея често, с безплатен студентски пропуск. „Ермитажът“ е енциклопедичен музей, който обхваща световни култури, минало и настояще. Това което я впечатлява, първият ден – а след това отново и отново, било липсата на контекст около излагането на исторически африкански маски и скулптури, както и изключването на Африка сред западните и източните “майстори” на съвременното изкуство. Според нея, имали очевидни пропуски и дисбаланси в привидно пълното познаване на света.

След като завършила образованието си в Лондонския университет, Одориата е работила в източноевропейската част на катедра „Политически въпроси“ на Обединените нации в Ню Йорк, като проучва и пише по въпросите за суверенитета и автономията в области като Чечения и Нагорни Карабах. На една вечеря, случайно се среща с журналист по човешки права, който ѝ казва, че е чул за нейното мнение срещу вкоренената власт на Русия в Съвета за сигурност. От естеството на неговите коментари и съвети, разбира, че според него, ООН не е място за нея. Искала е, да разкрие неравномерните структури на властта, вместо те да се подкрепят.

След като е напуснала Гана като дете, за да живее в Европа, вдъхновена от това как историята на руската революция, била задвижвана и свързана с литературата и изкуството, се съсредоточава, върху активиращата сила на изкуството и нейното използване като инструмент за политическа и духовна промяна.

Знаела е  също така, че като черна жена представлява най-необлагодетелстваните демографски ширини , поне в западния свят. Трябвало е да се бори, за да бъда чута, виждана и третирана като равна. Искала е да създаде гласност и достъп, както за себе си, така и за другите. Поставя си за цел, богатството на културата, която познава от Гана, да бъде толкова ценна, колкото всички други култури и тази култура да служи като път към разбиране, мъдрост и трансцеденталност.

Решава да се върне в Гана и да разбере повече как се изразяват художниците там, и как гласовете им могат да резонират повече. Вижда изкуството във всичко – в ръчно изработените декорации на каросерията на камионите, в модифицираните дизайни, носени по улиците и фестивалите. Започва да пише за вестници и списания, които все повече се интересували от изкуството на континента.

През следващите години продължава да създава представления, артистични инсталации, и дискусионни пространства извън конвенционалния контекст на галерии и музеи. Работи с Британския музей, за да координира представянето на съвременното африканско изкуство в четиридесет институции в Лондон.

И днес, след многократни постижения в популяризирането на африканската култура, активистката обикаля Гана, събирайки материална и нематериална култура, организирайки семинари, които позволяват на хората от различни общности, да определят собствените си идеи за културна стойност. Тази обиколка ще предостави методологията за други африкански страни, с които се сдружава, и всички техни констатации ще бъдат качени на уебсайта The Cultural Encyclopaedia, и в крайна сметка ще се включат в “Енциклопедия на Гана”, първата от 54 обвързани тома, която ще бъде публикувана за Африканските нации.

Източник: ARTNEWS

Авторски публикации 104

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!