депресия стрес

С изкуство срещу стрес и депресия

В днешно време, все повече хора се оплакват от силен стрес, паник атаки и депресия. Хобито, каквото и да е то, е един от най-добрите и ефективни варианти за справяне с проблема, и прогонване на отрицателните мисли и чувства. Рисуване, писане, скулптура или просто скициране, могат да прогонят стреса Ви, депресия. Не случайно, съществуват модерни клинични заведения предлагащи арт терапии. Когато се усамотявате и отделяте време да наблюдавате и пресъздавате, във Вас започва да се развива подобно на Зен чувство. Този процес наистина наподобява йогата, и води до освобождаване. Преди да похарчите купища пари, по психолози, медикаменти и терапии, пробвайте сами да се справите с проблема. Не е задължително „шедьоврите“ Ви да бъдат излагани на показ, ако не се възприемате като артистична натура.

За да бъде резултатът максимално ефективен, трябва да сведете до минимум всички разсейващи фактори. Изключете телефона си, пуснете си тиха музика, за предпочитане инструментална. Желателно е, да не слушате музика с текст или телевизор, които занимават и затормозяват излишно съзнанието Ви. Проучвания по темата, действително показват, че лявата полусфера на мозъка контролира аналитичните функции (речта, числата, времето, организацията и т.н.), а дясната полусфера развива и съхранява креативните функции(пространствено разположение, цветове, решаване на проблеми и т.н.). Разбира се, абсолютната тишина също е отпускаща и въздействаща. С нея, може да постигнете по-дълбока чувственост и самоосъзнаване.

Една от добрите страни на рисуването, или изобщо на творчеството в частност, е разбиването на ограниченията, които сами си поставяте, стига разбира се, да съумеете да използвате въображението си правилно. Приемете празното бяло платно пред вас, като провокация, на него можете да изобразите абсолютно всичко, без никакви догми и правила. Самият процес насочва енергията Ви в различна посока. Една от първите стъпки е откриването, на това което Ви вдъхновява. Съвършенството на природата, красивите фигури на хората около вас, морските пейзажи и животни, или просто потърсете нещо което Ви вълнува, като човешките копнежи и емоции например, и се опитайте да ги пресъздадете върху платното. Резултатът от преживяното и сътвореното, може да Ви хареса.

Снимки: PEXELS

Авторски публикации 205

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!