Неочакваният Дали Перущица

„Неочакваният Дали“ или Салвадор Дали в Перущица

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Неочаквано на 3 декември 2022 в град Перущица, малък град, намиращ се на 21 км югозападно от Пловдив , се появи „Неочакваният Дали“. „Неочакваният Дали“ е изложба на автентична колекция от литографии, керамика, гоблени, сребро, бронз и порцелан на световноизвестния, испански, художник Салвадор Дали. Оригиналните произведения достигат до България благодарение на партньорството между Исторически музей Перущица, Частна колекционерска къща “ KESAURI” и Art Expo S.I.A. От 2022 г. е установено сътрудничество между Музея и Частна колекционерска къща KESAURI, която предоставя оригинални произведения на световноизвестни автори – Салвадор Дали, Рьоне Магрит, Едгар Дега, Пол Гоген.

В Картинна галерия „Даново училище“ са експонирани около 60 малко известни произведения на легендарния със воята експресивност и налудничавост художник. Салвадор Дали е един от първите и най-известни представители на сюрреализма.

„Сюрреализмът-това съм аз!”

Самочувствието и идеите на Дали за развитието на стила, не се нравят на кръга от сюрреалисти, оформен през 20 век в Париж, следователно, той бива отхвърлен от него.

Без-конкурентният в попрището си художник, няма диплома. Уверен в себе си, Дали, заявява на професорите от испанската Кралска художествена академия,  че не са достатъчно компетентни, за да го изпитват.

Салвадор Дали отдава живота си изцяло на изкуството, като непрестанно търси връзката между  реалното-осъзнато и нематериалното, неосъзнато, но преживяно някъде дълбоко в подсъзнанието и сънищата. Определен е за интелектуален художник. Изключително оригинален в идеите и творчеството си. Освен като художник, през годините, особено през престоя си в Америка, Салвадор се занимава с дизайн, бижутерия, кино и мн. др.

Негова отличителна черта е, че въпреки, че изображенията му са странни и неразбираеми, те винаги са представени по безупречен ”академичен” начин, с абсолютна фотографска точност. Бил е съвършен класик и реалист, но подобни изпълнения не задоволяват творческото му търсене и една след друга, започват да се появяват чудати картини с още по-чудати заглавия като ”Сатурнов жираф” или „Лазерният еднорог разпада рогата на космическия носорог”.

Изложбата по-размер не е внушаваща, разглежда се бързо, таке, че е удобно да посетите историческата църква „Св. Архангел Михаил”, през която минават Васил Левски и Г. С. Раковски, и която е в съседство с Дановото училище и Исторически музей Перущица, където са експонирани фрагменти на Олга Вивденко и огромното платно „Защитата на Перущица” на Добри Добрев. Произведения, не по-малко уникални и майсторски изпълнени от тези на популярния Дали.

Изложбата „Неочакваният Дали“ ще гостува в град Перущица до 2 април 2023г

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!