Кристин де Пизан, онлайн списание

Кристин дьо Пизан и първата феминистка книга „Градът на дамите“

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Кристин дьо Пизан е една от най-забележителните писателки от Средновековието, която е известна с пионерските си творби за жените.

Кристин дьо Пизан е родена през 1364 г. във Венеция, Италия. Останала вдовица, тя се заема да пише, за да се издържа. Първите й стихотворения били балади за изгубената любов, написани в памет на съпруга й. Любовните стихове срещнат успех и тя продължава да пише. В своите прозаични творби тя набляга върху женския героизъм и интелект.

Френската писателка се счита за една от първите жени с феминистки убеждения. Баща й- Томазо  дьо Пицано е бил придворният астролог на краля на Франция Чарлз V. Де Пизан се присъединява към баща си във Франция на млада възраст, и той се грижи за нейното образование. Изучавайки различни теми, тя придобива познания по гръцки и латински. Кристин имала достъп до обширна библиотека, което й позволило да се задълбочава в произведенията на светската и художествена литература. На разположение са й били водещи за времето си научни и философски произведения. Около 15-годишна възраст писателката се омъжва за Етиен дю Кастел, член на френския съд. Той много подкрепял нейния интерес към писането и всички други интелектуални занимания. Двойката имала три деца, преди трагичната смърт на съпруга й през 1389 г. Според някои сведения той умира след като се заразява с чума.

 

След смъртта на съпруга си, Кристин дьо Пизан използва писането, като начин да издържа семейството си. Трябвало е да се грижи за децата си, за майка си и племенницата си. Баща й почива през 1386 г., оставяйки зад себе си известен дълг и прекратявайки връзката на семейството с френската монархия. Въпреки, че е имала предложения да се присъедини към кралските дворове на Англия и Италия, Кристин решава да остане във Франция. С подкрепата на висшестоящи персони, дьо Пизан пише  биографията на крал Чарлз V Le Livre des fais et bonnes meurs du sage roy Charles V” („Книга на делата и добрите нрави на мъдрия Крал Чарлз V ”). Биографията е била публикувана през 1404 г., и е съдържала снимка от първа ръка на Чарлз V и неговия двор. Била е изключително популярна със своята поезия, която понякога отразявала скръбта от смъртта на съпруга й.

В съвремието обаче, Кристин дьо Пизан е най-добре позната с революционните си произведения за жените. В Epistre au dieu d’amour” („Послание към бога на любовта1399) тя изследва положението на жените в обществото, и критикува тогавашното им пошло изобразяване в литературата. С La cité des dames” („Градът на дамите” 1405), който се счита за един от първите феминистки текстове, тя профилира водещи женски фигури от историята, и усъвършенства идеята за равенството между половете. Защитава жените, техните възможности и добродетели, произведението е важен феминистки аргумент срещу мизогинистката мъжка писменост на деня. Тя продължава да отстоява правата на жените в „Le livre du trésor de la cité des dames” („Книгата за съкровищата на града на дамите” 1405). Книгата има структура от три части. Първият раздел представя трите добродетели – разумът, уважението и справедливостта- които са в същността на жените. След това  разказва историите на различни дами, известни на обществото с политически, военни постижения и благоразумие. Вторият раздел включва дами, които демонстрират добродетелно поведение, а третият раздел включва дискусии на различни свети жени, включително Мария-Магдалена, Света Екатерина и други. Класифицира ролите на жените в средновековното общество, и създава колекция от морални инструкции за жени в различните социални сфери. И двете феминистки книги, по-късно са преведени на английски език. Творбите й разкриват нейната забележителна широта на знания, провокират обществото и са основна тема на разговор в светските среди. В началото на XV век, Кристин де Пизан става първата феминистка философ, която прави смел призив за адекватно отношение към жените и женско образование.

Ходът на живота на Кристин е променен от Стогодишната война, и политическия и военен сблъсък между Франция и Англия. Тя решава да влезе в метох, разположен в Поаси, Франция. Пише малко докато е в манастира. През 1429 г. пише произведение, за възхвала на Жана д’Арк. Това се оказва нейният окончателен принос към литературата.  Кристин дьо Пизан умира в метоха около 1430 г.

През следващия век последователки на феминизма, съставят дълги списъци на смели и умни жени с неоспорими постижения, като убеждавали, че жените ще бъдат интелектуално равни на мъжете, ако им се предостави равен достъп до образование.

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!