триенале акварел варна

Международно триенале „Духът на акварела” 2022 се открива на 12 юли във Варна

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Международно триенале на акварела ще се открие на 12 юли, вторник, от 17:00 на ул. “Любен Каравелов” 1, Градска художествена галерия – Варна. Третото издание на форума ще има фестивална част, която продължава от 12 до 16 юли, а изложбата ще остане експонирана до 11 август.

Международното триенале „Духът на акварела”, което ще има своето трето издание, събира художници и почитатели на изкуството от 12 юли във Варна. Организатор на форума е фондация “Международно акварелно общество – България” с председател Селма Тодорова, събитието обичайно се подкрепя от Община Варна.

На 12 юли от 17:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, се открива фестивалната част на форума, която ще продължи до 16 юли, а изложбата ще остане експонирана в Градската художествена галерия до 11 август. 352 творби на художници от 55 страни ще вземат участие в изложбата на третото издание на Триеналето, сред авторите са почетните участници, членовете на международното жури, поканените и участващи в конкурса художници. 33 от тях са номинирани, а 25 от тях ще получат награди на откриването. Всички участници ще бъдат представени в двуезично печатно и дигитално издание – каталог на фестивала. След Варна по-голямата част от картините ще бъдат включени в пътуваща изложба в девет български града.

Посоките, в които се развива Триеналето, очертава неговият създател Селма Тодорова:

“Нашата цел, както и при миналите издания, е този фестивал да се утвърди като уникален празник на акварела във Варна с времетраене един месец, с наситена програма и съпътстващи събития и изложби акварел в още четири варненски галерии (”Графит”, “Папийон”, “Ларго”, “Тереза Зиковска”), а след това да продължи още около 9 месеца под формата на пътуваща изложба из България.

Затова тази година сме подготвили още по-богата програма на фестивала и респектираща изложба, събрана с неимоверни усилия предвид войната в Украйна (участват множество участници и от Украйна, и от Русия), локдауна в Китай (участват 22-ма майстори от Китай), хакерската атака на БГ пощи и проблема с пощенските услуги в световен мащаб. Въпреки политическия дискомфорт, ще бъдат представени и много участници от Северна Македония и Албания“.

Предвидено е осъществяването на множество пърформанси, пленери, демонстрации и презентации с акварелна техника, за които са поканени както утвърдени български, така и световно известни акварелисти от чужбина. Предвиждаме демонстрация и презентация за иновациите в акварела.

Изложбата отдава почит на класика на българския акварел Никола Маринов с копие на негов оригинал, предоставен от Градската художествена галерия в Търговище, която носи неговото име. В оригинал се представя и Васил Вълев – наш класик, който почина наскоро и постави начало на школа. Сред ярките имена е и Карла О’Конър – известна американска художничка, една от най-награждаваните в САЩ. Присъства и 95-годишният Франк Уеб – на който е присъдена титлата “жива легенда” – единствената, присъдена в 153-годишната история на Американското акварелно общество.

„Малко преди смъртта си преди два месеца, своя работа изпрати и Игор Мосийчук – украинец от Молдова – едно световно име. Всички бяхме разтърсени от загубата, познаваме го отблизо, той е правил мастер класове и изложба във Варна. Работата му е изключителна“.

Все повече са участниците от България, желаещи да се включат във форума. Ние не сме подвластни на определени школи, в изложбата присъстват няколко направления – хиперреализъм (Радослав Маринов – Реме Джуниър), ще видим и много абстрактни автори, които са в отделна зала, всички са с различен почерк.

От абстрактните автори можем да отличим Цветан Казанджиев, който присъства във всички издания на Триеналето, както и Пламен Бонев, Николай Найденов, а също и алегоричният Радко Мурзов. Импресионистичното направление е представено от Стела Кенфилд, която не е учила в България, а в Америка.

Често автори преминават и през различни направления – много ярък пример за това е Иван Милушев – един от участниците в Триеналето и носител на множество награди. Характерно за него е, че стилизира и трудно влиза в някакви граници – той е модерен живописец, работещ с всички техники, акварелът при него се превръща в много плътна ярка материя, в композиции със стилизация и деформация, която е типично негова. Има и една тенденция, която пресъздава архитектурата, много близка до това, което се прави по света. Това са градски пейзажи, често от Италия – Венеция, Матера – естетични и комерсиални до известна степен, които зрителите приемат много лесно. В България също има влияние това направление.

В експозицията е включен и един много малък портрет на ромско дете – открих една млада художничка от Сливен – Татяна Христова, която благодарение на участието си чрез нашата фондация наскоро беше наградена в Испания, тя нарисува тази много изразителна работа. Представен е и Кирил Божков – майстор на портрета, изпълнен с изключителна материалност.

От чуждестранните участници забележително е включването на художниците от Китай. Имахме огромния късмет да получим от тях оригинали, разнородни работи – всички много добри. Много награди откупки отиват при китайците. Защото наистина са много добри, те акварела го дишат, имат такива традиции. Можем да видим и абстрактни, и импресионистични техни работи, майсторски акварели, които са на различна тема, включително интериор, абстрактна живопис, пейзаж и натюрморт, има толкова техни картини с разнопосочни търсения – живописни, графични, както и запленяващи портрети.

Испанската школа е също много добра, свободна е доста, художниците от Испания режат, шият, наистина абсолютно освободено работят и са много добри в своята живописна школа. На миналото издание видяхме демонстрации на две известни представителки на тази школа.

Сред най-ярките участници са и акварелистите от руската школа, както и австралийците, японците и американците, сред които се открояват поетичният Томас Шалер и Анди Евънс, който рисува импресионистично с много светлина“, Селма Тодорова.

Няколко дни по-рано, на 7-ми юли IWS Bulgaria откриха II Младежки фестивал на акварела с изложба в Kapana Gallery. И двата фестивала се провеждат с участието на отбрано международно жури, което награждава артистите.

международно триенале духът на акварела
международно триенале
международно триенале духът на акварела
международно триенале духът на акварела
Отворен workshop Колективна живопис, по време на II Международен младежки фестивал на акварела Нхг „Цанко Лавренов“ – град Пловдив

За повече информация: IWS Bulgaria

Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!