"Тайните" търг 5new

„Тайните“- нов тематичен търг на 5new

Тайните –
„Знам едно нещо, но моля те не го казвай на никого!“

С търга за този месец решихме да предизвикаме истината. Тайната не е отсъствие на истината, а нейно неизказано, тихо присъствие. Вероятно всички сме изпитвали този полъх, който ни подсказва, че има нещо малко или голямо, винаги премълчано. Днес живеем в свят на мечти, илюзии, готови и филтрирани образи, нагласени ситуации и напудрени митологии, които ни се подават от всяко ъгълче на обществения живот за закуска, обяд и вечеря. Тези натрапчиви символики, които винаги имат какво да ни кажат и винаги се стараят да ни убедят в своята правота – да ги послушаме, да ги последваме, да бъдем като тях…, те изграждат един особен тайнствен свят, който ние постепенно допускаме и в личното си пространство.

Най-трудно ни е днес да бъдем честни! Пред себе си и пред света. Постоянно ни се отдават  хиляди възможности да се скрием и да заличим дребни детайли около голямата истина – че стареем, че не сме единствените, избраните, че не ще избягаме от последствията на нашите действия, че вътре в себе си винаги оставаме сами. Тези дребни детайли се превръщат в тайни, натрупват се и накрая пръскат доверието на безкрайни парчета. Разбиват и вярванията ни, мечтите ни и въображаемия свят, който усърдно градим с плочици таен материал.   

„Тайните“ е един по-скоро критически търг, който се отнася именно към този въпрос и голямото предизвикателство за доверието, за вярата в изкуството, освободено от тайни и от фалшификати, освободено от опасностите на това да бъде нещо, което не е, да се опитва да заличи бръчиците на старостта или да прикрие някой и друг държавен подкуп, с предварително зададени митове и очаквания, с обещания за по-добро утре.

Вероятно сте забелязали вече, че едно от най-характерните неща за Тайните е, че те винаги изплуват като дървени клечки на повърхността. Дори и добре пазените тайни си намират път към светлата страна и изкачат от дълбините на нашия социален ред, за да внесат много смут, хаос и най-вече, за да се позабавляват на наш гръб с парадоксите, които създават. Знаете ли обаче, че тайните са изправени пред огромна опасност от изчезване?! Днес, в свят, в който всеки навсякъде е следен, записван, регистриран и кодиран е почти невъзможно да произведеш, запазиш и строго да браниш една тайна. Затова, в стремежа си да съхраним особения характер на тази привична, естествена човешка практика известна като „Ще ти кажа, но на никой недей да казваш“ – ние решихме да ви покажем 25 тайни творби, които на никой друг да не показвате! Всички те имат специални истории, укриват детайли около своето създаване и знаят за създателите си повече отколкото, който и да е било друг. Тези творби никога няма да издадат тайните на своите създатели, освен ако не ги занесете у дома. Там те ще ви разкрият всичко и в най-малките детайли. Стига да обещаете да запазите това ново знание само за вас.

Лично пространство, Емилия Емилова, 2019, офорт, акватинта, суха игла

Тайните могат да бъдат безобидни, смешни, любопитни, опасни, големи, незначителни, лични, общи… всякакви. Но всяка тайна носи в себе си информационен код, подобен на  досадното парченце от пъзела, което винаги се губи някъде. Ние виждаме цялата картина със зеещата дупка и макар чисто интуитивно да знаем какво би трябвало да запълни празното място, все пак този липсващ елемент дразни нашите сетива, поддържа интереса и любопитството ни, провокира ни да ровим и да търсим. Като светулки в тъмна лятна вечер, тайните си играят с нас. Ние си мислим, че ни осветяват посоката, а те просто се закачат с нашето въображение. Примамливата им светлина подсказва, че след мрака на незнанието идва посвещаването – вникването в тайните, схващането на смисъла, подреждането на цялата картина. Но дали това не е само празно обещание?

С новия търг ви разказваме за 25 тайни на нашите петима нови художници, за да ви просветим и вас в техния художествен свят.

Творбите на Емилия ЕмиловаИлияна КънчеваКалина ХристоваМартин Пенев и Пламен Маджаров можете да видите от 20 май до 6 юни. Дни за оглед и директна продажба на някои от картините са от 20 до 23 май. 

Ще успеете ли да запазите тайната и да не казвате на никого тази новина?

Директен линк: 5new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!