Габриел Стоянов

Габриел Стоянов е приет да учи в най-престижната балетна академия в Санкт Петербург

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email
Балетистът Габриел Стоянов е единственият българин приет да учи докторантура в най-престижната балетна академия “Агрипина Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. 

Роден в столицата на България – София, Габриел започва да танцува на петгодишна възраст. Продължава обучението си в Националното училище за танцово изкуство, под зоркото око на Никола Колев.

На тринадесет години Габриел открива страстта си към балета и започва да тренира с класическата балетна легенда Красимира Колдамова в нейното училище.

През 2012 г. той е приет в национална музикална академия „Панчо Владигеров“ в София със специалност Балетна педагогика под ръководството на Калина Богоева, а през 2018 година получава магистърска степен със знанието „Балет-майстор“.

В момента Габриел работи като гост – артист балетист и признат балетен педагог в Швейцария. Получава неколкократни покани да се яви на прослушвания в Русия като преломния момент за него идва изминалата вече 2020 г., когато е приет в Академията на руския балет „Агрипина. Я. Ваганова“, което е сред най-старите балетни училища в света, запазило и до днес най-добрите културни традиции на класическия танц.

„Хореографско изкуство“ е специалността, в която се специализира в получаването на докторска степен. Негов научен ръководител е Ирина Игоревна Ирхен-Доктор по културологични науки, Професор, Ръководител на катедрата по следдипломна квалификация, а дисертацията върху, която ще работи ще бъде свързана с Българския балет.

Габриел Стоянов е действен мечтател.

„Вярвам, че след утихването на създалата се ситуация в света, много врати ще се отворят. В Петербург всички просто дишат изкуство, живеят го, поставят го на пиедестал и са абсолютно лоялни към него. Всички педагози ме посрещат изключително приветливо в академията, и нямам търпение да продължа да черпя знания от изворите на балета. Трудно е да се опише с думи … Това е духът, който трябва да почувствате.“

„Там хората ценят изкуството, а изкуството е навсякъде. Това е само една от причините, която прави този историческиград красив за мен. „

Здравейте Габриел, поздравления за успеха. Радваме се Вас
и Ви пожелаваме да имате шанса да постигате още велики неща за напред. Вижда се с каква еуфория говорите за Санкт Петербург и отношението към изкуството там. В този ред на мисли Ви питаме, къде бихте отдали за в бъдеще цялото си време и внимание да работите? България има ли шанс …

„България ми е дала много и до ден днешен поддържам контакт с всички, които са имали принос в моето развитие като балетист/педагог. България винаги ще има шанс, разбира се.
В момента цялото ми внимание е насочено между Швейцария и Русия, а какво ще се случи в бъдеще – само времето ще покаже.“

Да си сред членовете на едно от най-големите и най-престижни учебни заведения в света на балета, значи много. В конкретния случай такива българи са повод за радост и гордост, че са красивото лице на България. Благодарение на такива сънародници в световното пространство България е родина и на таланти.

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!