модерната литература

Модерната литература-изход или капан?

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Природата на човека е търсeща. В последните години обаче цялата тази информация, която залива пазара с книги за самопомощ, като, че ли повече ни отдалечава от нас, от нашата природа на изследователи, от колкото да ни помага. Така наречената Selfhelp индустрия набира скорост от средата на миналия век и днес пазарният и дял е 13 млрд. долара, като всяка година расте с половин милиард. Тя предлага отговорите на важни екзистенциални въпроси които ни вълнуват- Как да сме щастливи?; Как да забогатеем?; Как да сме готини?; Как да сме успешни или по-позитивни?. Кориците са крещящи с обещания за решения на проблемите ни и подобряване на качеството ни на живот. След прочитането на няколко книги обаче разбираме, че не сме „хванали цаката“ на живота и трябва да купим друга книга, може би – „Как да повишим самочувствието си?“, която ще ни депресира, но и за това има друга книга.

Продават ни „рецепти“ по щастие и „стратегии“ за любов, здраве, богатство и др. Четем книги за самопомощ и се опитваме да живеем „по рецепта“, по калъп, защото щом някой е написал книга за това, той със сигурност е успял. Опитваме се да разберем, да научим нещо, което всъщност е празно, защото не идва от нас, а от вън, идва от чужд опит, вярвания, обстоятелства, навици, разбирания. И дори не си даваме сметка за тези неща. Живеем във време, което ни е вменило, че всичко може да бъде постигнато от всеки и ако 10 човека са успешни например, защо и ние да не сме, защо и ние да не можем да постигнем това, което са те. Няма никакви пречки живеем в глобален Свят с неограничени възможности. Ако не успеем, обаче вината е изцяло наша. Знаем, че в миналото нашите предци са използвали куп ритуали за да имат плодородна година- сеене, метене, хвърляли са боб, молели са се на Боговете, а когато са нямали такава са си казвали- лоша година, лоши условия за реколта, нямахме късмет.

Посланието на self-help индустрията е, че сега цялата отговорност е само наша. Нямаме нужда от късмет, условия, всичко изцяло зависи само и единствено от нас. На абсолютно същия принцип работят и така нашумелите модерни преподаватели по живот наречени -„Lifecoach“. Те знаят всичко, имат план, рецепта, дори не им липсва и индивидуален подход : ) Живеем във времена на неограничен достъп до информация и дали това ни помага или ни заливат с масиви ненужна такава. Защо имаме нужда от книга за самопомощ и това повече ни помага или ни вреди? До колко чуждите съвети, начин на мислене и опит са приложими за нас и
нашия живот и до колко е реалистично да очакваме резултатите, за които не сме платили?
Животът е възмутителен, когато мислиш за него и прекрасен, когато го живееш“ е казал Карол
Корд, за това смело се потапяйте в дълбоките води и пишете рецептата Вие…

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!