откъде-накъде българско изкуство

 „Откъде-накъде българско изкуство?!“ Скулптурен парк Юго Вутен

По следите на българското съвременно изкуство в Белгия, с пътуващата документална изложба „Откъде-накъде българско изкуство?!“

Историята на една от най-големите колекции на българско изкуство ще ви разкажем отново с екипа на 5new Artists, този път в Посолството на Република България, в Белгия. Със старта на новия сезон, на 16 и 17 септември 2023г., в залите на Посолството ще можете да се насладите не само на колекцията от фонда ни в белгийската столица, но и на документалния филм „Откъде-накъде българско изкуство?!“, продуциран от 5new. 

В програмата към събитията от Дни на културното наследство в Посолството ни в Брюксел сме включили изложба на документални пана. Те разказват историята на една от най-богатите отворени за публиката художествени колекции с българско съвременно изкуство.

Посетителите ще могат също да чуят автентичния разказ за колекционера Юго Вутен в интервю с завеждащата българската колекция Евелин Хейлен. Специално внимание обръщаме и на спомените за колекционера и неговите посещения в България през три интервюта с художниците Станислав Памукчиев, Калия Калъчева и Павел Койчев. Техни творби са представени в културния център и в скулптурния парк на Юго Вутен.

За да предадем емоцията от тази внушителна колекция, събрахме също кадри от скулптурния парк на белгийския колекционер. Те са специално заснети за проекта и ни потапят в атмосферата на монументалното българско изкуство. Впечатляващи със своя размер и майсторско изпълнение в градината и в културния център, на площ над 5000 кв. метра са
разпръснати творби на Павел Койчев, Крум Дамянов, Емил Попов, Валентин Старчев, Владимир Димитров, Правдолюб Иванов, Стефан Лютаков, Светлин Русев, Константин Денев, Атанас Яранов, Недко Солаков, Калия Калъчева, Вальо Ченков, Кристо и Жан Клод, Николай Шмиргела, Велислава Гечева, Иван Варчев, Иван Славов, Марина Маринова, Генко Генков,
Величко Минеков, Петър Дочев, Росен Рачев, Ванко Урумов, Бора Петкова, Димитър Бойков, Десислава Минчева, Александра Чаушова, Альоша Кафеджийски, Галин Малакчиев, Снежана Симеонова, Цветослав Христов, Иван Русев и др.

откъде-накъде българско изкуство
откъде-накъде българско изкуство

По този начин не само облагородява средата, но и допринася за развитието на културния живот и интереса към изкуството в този район. Привлича туристи и любители на изкуството вече над 20 години и значително подобрява облика на града. Именно за този тип положителни трансформации ще си говорим в рамките на изложбата с урбаниста и архитект Павел Янчев и с куратора Владия Михайлова. С продуцента Ейми Горин Чапмън пък ще си говорим за стопанисването на колекции и как да съхраним културното и семейно наследство. Тя е позната вече на българската публика като внучка на Йова Раевска, известна майстор-керамик от близкото ни минало.

Колекцията преодоляла границите и остава актуална до днес, със значими произведения от нашата най-нова история на изкуството. Творбите са събирани с много внимание и до днес се поддържат като значимо културно наследство. Но това изкуство носи и още един важен аспект със себе си. Юго Вутен спасява от събаряне и пълна разруха една стара фабрика за зърно в малък индустриален град в Белгия, за да го превърне в културен център за региона Кампине. Темите за колекциите, за поддържането им и за облагородяването на различни, обречени на разпад места чрез културни дейности са именно фокус на оф- и онлайн дебата, който тече вече близо три години в подкаста ни #Art_Match_Makers и YouTube канала на 5new Artists.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!