Етно фестивал Челопеч

Кукери и коледари се надпреварват за награда на Етно фестивал в с. Челопеч

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Събитието ще се проведе за първи път през октомври

Кои са най-атрактивни и достоверни, сред кукерите и коледарите на живо, ще стане ясно през октомври – от 6 до 8-и в Челопеч. Желаещите могат да премерят сили срещу награда от 3000 лева.

Според вярванията те гонят злите сили, но самите фигури от фолклора вече са марка, емблема за страната ни и са една от ползите за туризма, тъй като са атракция.

Това е първо издание на Етно фестивала в село Челопеч, а организатори са Кукерски клуб „Златните кукери“ към читалище „Труд и постоянство 1901“ и общината в града. Предвидено е фестивала да започне на 6 октомври в 19 часа и да продължи през целия ден на 7-и и 8-и в парк „Корминеш“ в Челопеч.

Основната цел на Етно фестивала „Челопеч – огнище на традиции 2023“ е да се представят пред поколенията българските традиции, свързани с кукери и коледари, както и да допринесе за съхраняването и обогатяването на духовното богатство на българите. Също така и да популяризира българското фолклорно наследство. Ще има възможност за изява на колективи от кукери и коледари, които ще бъдат включени в конкурсната програма.

Конкурсната програма ще се проведе в две категории: Кукерски групи и Коледарски групи. Те ще бъдат оценявани за нивото на сложност и техника на изпълнението, представянето им – костюми, реквизит, постановка, сценично поведение и артистичност, както и автентичност при представянето.

Експертно жури в тричленен състав, професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще се произнесе за това, кои се представят най-добре.

Тъй като Етно фестивала е с конкурсен характер, са предвидени и награди. Общият награден фонд е 12 000,00 лв.

За първо място се дават 3000,00 лв., за второ – 2000,00 лв., за трето – 1000 лв. Това важи и за двете категории – кукери и коледари.

Facebook страница на фестивала: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550108073721&sk=about

Информация за участие:

Условията за участие са всяка група се представя български фолклорен обичай, с продължителност до 15 минути. От Община Челопеч се осигуряват сух пакет храна и вода.

Заявките за участие в конкурсната програма се приемат най-късно до 20.09.2023 година на имейл адрес chelopech.festival@gmail.com

Заявката за участие може да се изтегли от сайта на Община Челопеч (подстраницата на етнофестивала) или на Facebook страницата Етнофестивал „Челопеч – Огнище на Традиции 2023“. Към нея групите прилагат кратко представяне на български фолклорен обичай, с който ще се представят в конкурсната част и информация за създаването и дейността на групата. Няма да се обработват заявки, които не са придружени от актуален телефонен номер, валиден адрес на електронна поща, както и информация за групата и описание на обичая, с който ще се представят.

Ако броя на желаещите записали се за участие във фестивала е достигнал максимума преди крайния срок за подаване на заявки, организаторите ще прекратят приемането на такива независимо, че крайния срок е все още в сила. Това си право запазват с оглед на това, че желанието за участие се активизира в последния момент.

Авторски публикации 249

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!