Арт-циклиране

Деца спечелиха 1-во място в конкурса за превръщане на селскостопански отпадъци в изкуство „Арт-циклиране“

Арт-циклиране означава да превърнеш боклука в изкуство. Това показаха повече от 50 произведения от цялата страна, участвали в конкурса, които са вдъхнали нов живот на излезли от употреба предмети от фермата или селския двор. Победителите бяха наградени на официална церемония при откриването на изложбата с избрани снимки на творби, участвали в конкурса „Арт-циклиране“ в столичната галерия „Порт А“.

„Всички получени произведения в конкурса много добре илюстрират изкованата от нас дума Арт-циклиране – вдъхване на нов живот, придаване на нова стойност на непотребни предмети. Много се гордеем с всички участници, които показаха модерно мислене, богато въображение и мисъл за каузата на тази изложба и на цялата кампания  – съхраняване на природата, живота в хармония с околната среда , а това е съществена част от кръговата икономика към която се стремим.“, сподели Тихомира Трифонова, ръководител на информационна инициатива „Обща селскостопанска политика: Говори науката“, изпълнявана от Агенция Стратегма ООД с подкрепата на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Журито оцени творбите по два основни критерия – съответствие със зададеното условие за използваните материали и оригиналност на произведението. Членовете на журито работиха независимо един от друг без да знаят крайния резултат. Две от работите получиха максималния брой точки и така победителите в конкурса са двама: Самуел Папаро и Благой Котев от село Илинденци с произведението „Музикална пътека от рециклирани материали“ и Камен Димитров от Добрич с произведението „Влак на плодородието“.

Самуел Папаро и Благой Котев получиха и наградата „Любимец на публиката“ с 254 гласа от близо 3000 гласували. Тяхната „Музикална пътека“ е изработена от естествени материали от фермата – бамбукови пръчки, мрамор, дърво, метална рамка.
Локомотивът в произведението на Камен Димитров е направен от стар блок на трактор, хидравлична помпа, зъбни колела, гаечни ключове (изпълняващи ролята на мотовилки – бел. ред.), стар въздушен филтър от състезателен автомобил. Кормилната уредба е от стар струг. Вагонът е от овехтял метален палет, който е свързан с локомотива чрез пружини. Зеленчуците в него са от градината, за която се грижи цялото семейство.

Второ място зае Иван Мавродиев от Благоевград с произведението си „Сандък за любовни билки“, изработен от стара каса от малък дървен прозорец, „пенсионирани“ ВиК части, дръжки от стари куфари, основа от плафон, непотребна решетка, планки, трупчета, винтове и други бурмички.

Третото място бе отредено за Весела Желязкова от Тополовград с произведението ѝ „Мивка за баня“, изработена от стар меден леген, каменна плоча, крака от стара шевна машина.

Арт-циклиране
Авторски публикации 400

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!