Елиф Шафак-„Жените трябва да се обединят срещу глобалната репресия“

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Елиф Шафак говори на фестивала на „Жените на Света“

На литературен фестивал миналата есен говорител, с когото споделих сцената, каза на публиката, че няма нужда от феминизъм в западните общества, добавяйки: „Америка не е Афганистан“.  

Чувала съм такъв тип разговори и преди. Когато бях базирана в Истанбул, една изследователка от САЩ, която посети Турция, ми каза, че не е феминистка, но каза, че е разбираемо, че съм такава, тъй като живея в Турция.

Това, което тя игнорира, е, че патриархатът е универсален. Няма съмнение, че е далеч по-страшно и отчайващо в някои части на света. Но това, което означава, е, че навсякъде е необходимо осведомяването за половете и борбата за по-равно и справедливо общество. И това трябва да бъде кауза за всички.  

Патриархатът прави жените нещастни. Но това прави и мъжете нещастни – особено младите, обезпокоени мъже или мъже, които не съответстват на съществуващите дефиниции за мъжественост. Да си феминистка означава да защитаваш и правата си.    

В началото на 2000-те оптимистите биха ни казали, че утре ще бъде по-добре от вчера и благодарение на цифровите технологии, демокрацията ще се разпространи навсякъде. Сега знаем по-добре. Имаме твърде много информация, по-малко знания и още по-малко мъдрост. Ако продължим да научаваме нищо от историята, поколенията биха могли да повторят грешките на своите баба и дядо.   Ако всичко това е вярно, ние жените трябва да сме по-загрижени за Изток и Запад.

Защото, когато популисткият национализъм, политическият изолационизъм и в крайна сметка авторитаризмът са в подем, това е и сексизмът. Първите хора, които губят правата си, са жени и малцинствата.   На въпроса защо в кабинета му няма повече жени, унгарският Виктор Орбан отговори, че малко жени могат да се справят със стреса от политиката.

Наскоро проучванията на половете бяха забранени в унгарските университети. На жените се насърчава да имат четири деца чрез доживотно освобождаване от данък върху доходите. Интересът на Орбан да контролира производителността на жените е тясно свързан с неговата антиимиграционна позиция.  

Тогава в Бразилия има Джаир Болсонаро. Политик, който веднъж каза на конгресменката: „Няма да те изнасилвам, защото си много грозна“. Баща, който каза: „Имах четирима синове, но тогава имах момент на слабост, а петият беше момиче.“ Баща, който каза, че по-скоро ще види как синът му умира в автомобилна катастрофа, отколкото да го види на среща с мъж.   След това е ултраконсервативната група Hazte Oír (Make Yourself Heard) в Испания. Те нарисуваха автобуси със снимки на Хитлер, написаха #StopFeminazis върху тях и ги разкараха преди Международния ден на жената.  

Упадъкът на демокрацията често започва с езика. Испанският крайно десен вокс партия говори за „джихадизъм на пола“ или „върховен феминизъм“. Това не само е несправедливо, но е и опасно. Джихадизмът е реална заплаха. Убива хората. Същото прави и бялото надмощие. Да се ​​игнорира това и да се обвинят активистите за правата на жените в самите неща, е опит да се изкриви самата истина.  

Елиф Шафак е турско-британски романист и най-четената авторка в Турция. Избрана е от „Politico“ за един от дванадесетте хора, които ще направят света по-добър. Шафак има докторска степен по политология и преподава в различни университети в Турция, САЩ и Великобритания. Вдъхновяващ публичен оратор и защитник на правата на жените.

Източник: stn.co.uk

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!