Георги Милтиядов

Георги Милтиядов отличен за „Млад музикант на годината” 2023

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио, бяха връчeни наградите „Музикант на годината 2023″, национална анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ с екип Ирена Гъделева, Татяна Иванова и Росица Кавалджиева-Христова.

Близо 7 хиляди реални гласа са били подадени в 33-ото издание на „Музикант на годината 2023″. Слушателите са гласували в пет категории за финалистите, определени от професионално жури, според новия регламент. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на културата, почетен гост на гала концерта беше г-жа Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”.

Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории – „Проект на годината” за националното турне „В света на музиката” със солисти Веско Ешкенази – цигулка и Вероника Тодорова – акордеон. Диригент и аранжор на програмата „В света на музиката” е Георги Милтиядов, който беше отличен и в категорията „Млад музикант на годината”.

От сцената на престижния форум в Първо студио на БНР г-н Любомир Дяковски, директор на Плевенска филхармония, благодари на журито и на многолюдната публика на проекта „В света на музиката” и декларира, че в бъдеще на афиша на концертите ще стои и прекрасния символ „Музикант на годината”.

Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов, като част от програмата на гала концерта, представиха сюитата „Medley Piazzolla” от Астор Пиацола, аранжимент на Георги Милтиядов. Публиката притаи дъх при майсторското изпълнение на солистичното трио. Запис на изпълнението можете да чуете в официалната страница в FB на Плевенска филхармония. А целия гала концерт ще бъде излъчен в предстоящия брой на „Алегро Виваче” по програма „Хоризонт” на БНР на 4 юни, вторник, след новините в 20 ч.

ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ – пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент, е роден в Бургас през 1998 г. Завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в родния си град със специалност „Пиано“ и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Завършил е майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров.

Автор е на над 400 аранжимента за различни състави. От 2013 г. прави аранжименти и симфонични оркестрации за оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив и Русе, Плевенска филхармония и ОХ „Гена Димитрова“, Софийска филхармония и НФХ „Светослав Обретенов“, за Симфониетите в Шумен, Враца и Сливен, Филхармония „Димитър Ненов“ – Разград, НМБЦ „Стефан Македонски“, група „АКАГА“, Ку-ку бенд и други, в проектите „Музика в кадър“, „Любими руски песни“, „Не си отивай, лято!“, „Ах, този мюзикъл!“, „Вечните песни на България“, „Вечните рок-песни на България“, „Вечер на мюзикъла“, „Романтична комедия“, „100 години Синатра“, „Моите неизпратени писма“, „Любими филмови песни“, „Разходка по Бродуей“, „Аве Мария – коледен концерт“, „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър“, „Пътуване в музиката“, „Традиция и класика“, „Веско Ешкенази на 50“, „Цигулката в киното“, „В света на музиката“ и др.

От 2013 г. до 2016 г. е корепетитор и аранжор на Смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас, с който осъществява голям брой концерти и участия във фестивали в България, Гърция, Хърватия, Македония, Чехия, както и мащабни вокално-симфонични проекти. В периода 2013 – 2017 г. е пианист, а по-късно и аранжор на ежегодния фестивал „Sounds of the ages“ в Пловдив, в който участват Таря Турунен (в проектите „Beauty & the Beat” и „Ave Maria Christmas Tour”), Майк Терана, Девин Таунсенд, групите „Аsia“, „Paradise Lost“, „Opeth“ и „Katatonia“ с оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив.

През 2015 г. започва композиторската си кариера в тандем с поета Пейо Пантелеев. Получава наградата „Сребърен гларус” за цялостно творчество за музика по стихове на поета. Създал е над 40 песни, някои от които са финалисти в конкурсите „Лирата на Орфей“, „Златен кестен“, „София пее“, „Сладкопойна чучулига“, „Бургас и морето“, „Детска мелодия на годината“, Национален фестивал на коледната и новогодишната песен и др. През 2020 г. събира част от тях в албума „Целувка в нощта“, който през юни 2021 г. печели награда „Албум на годината“ в „Годишни награди за мода, стил и шоубизнес“.

Георги Милтиядов е носител на Голямата награда за постижения в област „Изкуства” на Фондация „Димитър Бербатов” (2008), както и на над 40 награди от национални и международни конкурси като пианист и поп-изпълнител: „Надежди, таланти, майстори”, „Франц Шуберт”, „Светослав Обретенов”, „Сезони”, „Сладкопойна чучулига”, „Сребърна Янтра”, „Слънце, радост, красота”, „Радост на брега“, „Изгряват звезди”, „Национален конкурс за забавна песен – Пловдив”, „Конкурс за немска и австрийска музика”, „Върбан Върбанов”, „Млад музикант на годината” и др.

Днес работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист и е желан гост-диригент в оркестрите и хоровете на София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др.

Георги Милтиядов Млад музикант на годината 2023

Авторски публикации 400

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!