Загадъчната смърт на Мария Калас

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

През целия си живот великата Мария Калас / 1923 – 1977/  търси безуспешно любовта. Първо – на майка си, която е обичала повече сестра й . После на съпруга й Менегини, който боготворил повече оперната звезда и помогнал много за кариерата й, но не обичал толкова силно  жената. А след това и Аристотел Онасис, предал я заради собствените си егоистични интереси …Една от най-великите оперни певици на 20-ти век, Мария Калас е била  намерена мъртва в парижкия си апартамент на 16 септември 1977 година. Била е още млада, на 53. Четвърт век по-късно, големият италиански оперен и филмов режисьор Франко Дзефирели започва работа върху  филм за нея. Като  изучава  внимателно биографията й,  се натъква на редица непознати факти, които опровергават официалната версия за естествената й смърт.

Калас действително е не била с много добро здраве, но от тежко сърдечно заболяване не е страдала, както пишат някои нейни биографи… Приживе е споделяла пред близки, че ако някое ден напусне този свят, иска да бъде погребана в  Гърция, но не й кремирана! Тя неведнъж е казвала, че:

„не искам някой ден да бъда във фурната!. Дори си купих място за гроба в гробищата!“

А станала така, че била набързо кремирана, а завещанието й изчезнало! След като анализирал тези и други факти, Дзефирели стигнал до извода, че Мария Калас е била убита. Той дори съобщил  преди смъртта  си името на убиеца. Но преди да го повторим, нека да надникнем след режисьора в живота на примата. Това е просто необходимо, за да се разбере защо най-великата певица на ХХ век е прекарала остатъка от живота си съвсем сама и се е чувствала така нещастна и беззащитна.

Малко преди раждането на Мария / цялото й име е Сесилия Ана Мария Калогеропулос/  родителите й изгубили единствения си син. Бременната с нея  майка все още е ходела в траур и се молела  новороденото да е момче. Когато момичето, Мария, се родило, тя няколко дни отказвала да го погледне. По това време семейството се преместило от Гърция в Америка, където бащата  отваря  аптека в Ню Йорк,  Манхатън.  Майката, госпожа Калогеропулос / това е истинското фамилно име на бъдещата Калас!/, просто не харесвала дъщеря си и се грижела без желание за нея. А когато открили невероятната вокална дарба на малката Мария, майка й я записала в музикално училище и я карала да учи по цял ден, без да и позволява да играе и да се разхожда с другите деца. По време на Голямата депресия аптеката фалирала, родителите се развели, а майката, заедно с Мария и по-голямата й сестра, се завърнали в Атина. Тя продължила да се отнася към дъщеря си с едва прикрита неприязън. А Мария, която постепенно ставала все по-известна певица, мечтаела да се върне при баща си в Ню Йорк. Но успяла да направи това едва след войната.  Но там я очаквало ново разочарование: баща й се бил свързал с жена, която съвсем не харесала доведената дъщеря. Така Мария останала фактически сама, без родители, без никаква подкрепа.

Джовани Батиста Менегини , с когото през 1947, Калас се среща, е  богат италиански индустриалец, запален почитател на операта. Когато за първи път чул Калас да пее на сцената, той осъзнал, че тя е жената на мечтите му. Менегини бил почти 30 години по-възрастен, но това не се оказало пречка за тяхната бурна, романтична връзка. Неговите близки много против Мария, решили, че тя се интересувала от богатството му. Тогава той изоставил своите 27 фабрики в полза на семейството: „Вземете всичко, трябва ми само Мария!“ През 1949 г. двойката се венчала в католическа катедрала, въпреки че Калас принадлежала към гръцката православна църква. И това изиграло много драматична роля в живота й.

Мария Калас като Виолета в „Травиата“

Скоро Менегини станал всичко за нея – баща, съпруг, любовник, импресарио, съветник. И двамата мечтаели за деца, но ясно съзнавали каква е стойността на уникалния глас на Калас и изборът между пълноценно семейство и голяма сценична кариера се оказало в полза на второто. А когато двойката най-накрая решила да има потомство, тя вече била минала трийсет години, той –бил доста над шейсет. А и съвсем скоро в живота на Калас се случило събитие, което я лишило от съпруга й и обърнало целия й бъдещ път с главата надолу…

През септември 1957 г. на бал във Венеция Калас срещнала своя сънародник, милиардера Аристотел Онасис. И когато след известно време, лекарите й предписали почивка на морски въздух, а гъркът поканил съпрузите да останат на неговата луксозна яхта „Кристина“, поканата била приета с благодарност.

На борда се събрала почтена компания – Уинстън Чърчил, Гари Купър, херцогинята на Кент… И сега, заобиколена от това висше общество, пред очите на съпруга си Калас започнала любовна афера с домакина.

Както е известно, репутацията на гръцкия милиардер, съвсем не е била перфектна. Той е известен като страстен и ненаситен любовник, често сменящ партньорките си. Но Каласне помислила за това. Тя просто напуснала съпруга си и се преместила в Париж, по-близо до Онасис. И най- странното: престанала да се интересува от кариерата си, макар да била призната за „певицата на века“. Отказвала договори за първите световни сцени. Освен това, напълно пренебрегнала болестта в гърлото й, която започнала бързо да прогресира.

Онасис бил истински влюбен в Мария. Затрупвал я със скъпи подаръци, устройвал  шикозни приеми в нейна чест. И дори се развел с вярната си съпругата Тина, възнамерявайки да се ожени за Калас. Но възникнала неочаквана пречка: католическата църква, благодарение на връзките на Менегини, отказала да й разреши развода с него… Тя трябвало да чака. Била готова това дабъде година, дори повече…

През 1966 г. Калас забременява. Реакцията на Онасис била неочаквана и остра: аборт! На своите 43 години тя знаела добре, че това ще е последният й шанс да стане майка. Осъзнала и друго, че е изправена пред тежък избор: или дете, или Онасис. Какво можела да стори? Заради болестта в гърлото, тя почти загубила феноменалния си глас,  а трябвало да загуби бебето си. А  разрешението за развода вече било обещано…

И Мария взела решението. Направила аборт! И буквално няколко дни след това, в дома й, в Париж, пристигнал пратеник от любимия й Аристотел и казал:

„Господин Аристотел Онасис вчера се е ожени за Жаклин Кенеди !“

Да, за вдовицата на убития американски президент. Това било като гръм от ясно небе! Настина, опустошителна вест. Въпреки това Мария намерила сили спокойно да каже на пратеника: „Обърнете внимание на думите ми, господине: Боговете ще бъдат справедливи. В света има висша справедливост”.Така Калас изгубила всичко. Малко след тези събития синът на Онасис загива при автомобилна катастрофа. До края на дните си (от които не били останали толкова много) милиардерът никога не се възстановил от тази мъка. А малко след смъртта му дъщеря му, Кристина починала от свръхдоза наркотици.

През последните години от живота си голямата певица водила уединен живот. Дни наред в пълна тишина тя обикаляла безлюдните стаи на своя парижки апартамент, или четяла книги, докато легнала на дивана, без да може да спи нито денем, нито нощем. Социалният кръг на звездата Мария Калас се състоял от камериерка, шофьор и няколко колеги, с които работила преди това. Веднъж, след като внимателно го обмислила, тя споменава в завещанието си именно тях. 10 милиона можели да направят тези мили и верни хора щастливи.

В живота й имало една пианистка, Васа Девеци. Била напълно отдадена на Калас и всъщност постепенно влязла и в ролята не само на акомпанятор, но и на.. гувернантка, и на довереница. Васа знаела как да утешава нещастната Мария в моменти на тежка депресия.  Калас й вярвала безрезервно. Откъде можела да знае, че дълги години Васа, която се смятала за велика пианистка, несправедливо обидена от съдбата, завиждала на Калас и дори тайно я ненавиждала? И не можела да прости факта, че била спомената в завещанието наравно сред другите? Можеше ли да си представи, Калас, че вярнатаВаса, поемайки кореспонденцията и телефонните й разговори, постепенно ще я изолира от малкото останали приятели? Как би могла да се досети, че всяка чаша чай тайно е  пуснато лекарство, съдържащо мощни транквиланти и сънотворни, които постепенно разрушават тялото? И какво можело да се случи след известно време и натрупване, дозата се окаже смъртоносна? ..

Според Дзефирели именно Васа е настоявала да не се прави аутопсия след смъртта на Калас. Тя поръчала незабавна кремация. И мотивирала това с факта, че самата певица, била споделила това предсмъртно желание. После ВасаДевеци, без проблем, откраднала завещанието, парите в брой и някои ценни вещи.

Самата Васа не надживяла много Мария Калас и не успяла да се възползва от завещанието. Оказва се, че Мария Калас е била права: боговете са справедливи.10-те милиона на Калас били разделени със съдебно решение между двама – майката, госпожа Калогеропулос и  съпруга Менегини. На търг на Sotheby’s в Лондон били  продадени част от личните вещи на звездата – бижута, дрехи, съдове – на стойност повече от милион и половина долара. Сред тях било и скъпо кожено палто, подарено й от Онасис, след като се съгласила да направи аборт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!