Мая Хофман LUMA е място за посетители, творци и учени

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Мая Хофман е бизнесдама, арт колектор и продуцент, родом от Базел, Швейцария. 56 метровата кула от неръждаема стомана LUMA, проектирана от арх. Франк Гери се намира във френския град Арл и струва около 175 милиона долара на милиардерската наследница. Но, целта не е просто създаване на уникална модерна сграда с експлоатация на музей, а място където да се осъществява контакт между посетител и творец, комуникация между общество, култура, изкуство и наука. С площ от 15 000 квадратни метра LUMA помещава aтелиета, библиотека, изложбени зали и всевъзможни работни пространства, които са отворени за създатели, изследователи,  дейци и общо взето всякакви генератори на смели идеи.

65 годишната Мая Хофман е правнучка на основателя на фармацевтичната компания La Roche. Често е описвана като колекционер, но самата тя, казва, че това е твърде тясно определение и ,че не иска да притежава неща, а да прави нещата просто да се случват. През 2004 г. тя стартира фондация LIMA, кръстена на децата й Лукас и Марина.

Чрез Luma, Хофман иска да покаже на света, връзката между изкуство, култура, проблемите на околната среда, правата на човека, образованието и научните изследвания. Фондацията е посветена на артистите и предоставянето им на повече възможности да работят, като експериментират и създават нови произведения.

„Създаваме място, където художници, мислители, учени – както и изпълнители и действащи лица от икономическия свят – могат да се събират и да работят заедно по нови сценарии за света“. Мая Хофман

Френският град Арл е известен с факта, че великият пост-импресионист Винсент ван Гог, е нарисувал повече от 300 картини по време на престоя си там през 1888–89. Интересен е фактът, че картината „Звездна нощ” на художника, вдъхновява архитекта на кулата Франк Гери, като той си поставя за цел, да пресъздаде усещането за тази магична светлина на града, която показва и самата картина. Светлината да се отразява в сградата, по същия начин, по който я отразява картината. Следователно, да обърнем внимание на „подаръците”, които природата ни дава.

Мая Хофман LUMA
Кулата „LUMA“ в Арл, Франция
Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!