Джазменът Боби Вълчев

Джазменът Боби Вълчев мечтае да отвори музикална школа в България

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Боби Вълчев е роден в София. Започва да свири на пиано в ранна детска възраст. Възпитаник е на софийското музикално училище „Любомир Пипков„ специалност тромпет. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с две специалности – „Джаз пиано“ в Инструментален факултет и „Композиция“ в Теоретико – Композиторския факултет. Асистент в Майсторския клас на Милчо Левиев. След това заминава за Лондон, за да продължи образованието си в „Guild school of music“. В космополитния град българският пианист свири с Маркъс Милър, Джордж Бенсън, Клод Джей Уудс от Earth и Wind & Fire.

От 2011 година Боби Вълчев живее в Дубай, където работи като музикант, преподава пиано и пеене в GEMS Education schools и се изявява на престижни музикални събития. С румънската певица Florentina Tuchel пианистът създава дуета „F&B “ – Flory and Bobby и двамата издават албума „Stereotype”, който е представен официално през 2016 г. Албумът е своеобразен протест срещу стереотипите, с които живеем, които пречат на естественото ни развитие и ни ограничават да творим и създаваме свободно. През 2021 участва във формата „България търси талант“. Там той печели възхищението на българското жури и публика със своя стил и класа. През 2021 също така, Боби беше награден със златна виза от правителството на ОАЕ за принос към културата и образованието на емирствата.

Джазменът Боби Вълчев концерт

Музикантът разказва повече за специално скорошно събитие – неговият благотворителен коледен концерт на 18-ти декември от 18:30 в City Mark Art Center в София, за живота в Дубай и мечтите, които го теглят към България.

На 18-ти декември всички твои родни фенове ще могат да се видят на живо. Разкажи повече за това дългоочаквано събитие?

Може да очакват много положителни емоции, красива и стойностна музика, много таланти на сцената. Както и подкрепа за сериозна кауза – часове по музикотерапия за дом за деца и младежи “Св. Врач” в София. Щастлив съм да споделя, че в него ще вземат участие ярки млади таланти като Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев. Ще се присъединят и специални гости от Пловдив – стажантски състав на хор “Детска китка при ОДК – Пловдив”. Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв. Целта на събитието  е дори да ги удвои. Те се събират и чрез platformata.bg. Подготвил съм и много специални подаръци и изненади. Вярвам, че емоцията ще бъде незабравима и каня всички да се присъединят.

Каква е причината да изберете музикотерапията за своя кауза?

Една от причините е, че преподавам музика от много време. Когато пристигнах в Дубай, започнах да работя в най-голямата музикална школа. Преподавах на всякакви деца, включително и на такива със специални образователни потребности.

Музикотерапията е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване, церебрална парализа и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи. Музикотерапията помага и за развиване на сетивността. Резултатите се виждат много бързо. Като цяло гледам на музиката много позитивно. Опитвам се да го предам на хората, на които преподавам, искам да повярват, че тя им помага.

Какви са спецификите на музикотерапията?

Единият начин за музикотерапия е ученикът да свири на инструмент. Не е нужно да е сложно или професионално. Понякога е достатъчно дори нещо елементарно. Усилието да се учиш да свириш движи изключително много центрове в мозъка едновременно. Това помага и за много други ежедневни дейности. Другият метод за музикотерапия е чрез слушане – на определена мелодия или звуци, които да стимулират части на тялото. Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора. Музикотерапията може да допринесе за цялостнотото развитие и напредък на детето, като го направи способно да се справи възможно най-добре в ежедневието си, но за жалост е подценявана в България. Важно е да се провежда два пъти седмично, за дълъг период от време и без да се прекъсва. Резултатите проличават след първите няколко седмици. Именно това е и мисията на благотворителния концерт.

Развита ли е музикотерапията в Дубай и какво сравнение може да направите с България?

Голямата разлика е, че хората в Дубай са по-отворени към тези методи и нещата са много по-добре развити в тази посока. Дори някои застраховки ги покриват. В България, за жалост, общината дори не отделя пари за подобни занимания. Това е и една от причините да организираме този благотворителен концерт на 18-ти декември. Нужно е терапиите да се провеждат регулярно, поне 2 пъти седмично, а резултатите проличават след месеци. Целта ни е да обезпечим средствата минимум за година.

Какво е български изпълнител да има успешна кариера в чужбина? 

В Дубай има голяма джаз сцена. Публиката тук е интернационална, има много събития, клубен живот и сцена. Близкият Изток ме накара да се чувствам вкъщи и най-голямото признание за мен беше, когато ме наградиха със златна виза за приноса ми към културата. Да бъдеш оценен в чужбина далеч от родината си за мен е голямо признание.  Въпреки всички успехи в чужбина аз не искам да давам цялата си енергия и емоция само в чужбина, и на чужденците, а искам да я давам и на моите сънародници. Много съм щастлив, когато видя Българи, на почивка в Дубай, да идват специално заради мен на концерт, защото са видяли билборд или реклама за моето събитие, това е истинско признание!

Какви са ти бъдещите планове, свързани ли са с България?

Голяма ми мечта е да пея и свиря в България за родната публика и да отворя музикална школа в България. Има изключително много талантливи деца и на тях им липсва да бъдат обучавани по западните стандарти и да им се отвори пътят към световните сцени. Мога да го направя с моя опит и виждам как се случва. Лека полека започвам с майсторски класове, които планирам за тази пролет или лято. Идеята е, когато се позиционирам за постоянно в България, това да се превърне в школа. Все повече мисля за това и се насочвам към него все по-смело. Дотогава,  ще се  радвам и когато си идвам в България да се включвам активно в часовете по музикотерапия, за децата в център “Св. Врач”, като гост-терапевт, и да помогна на децата не само с парични средства.

Какво те презарежда физически и психически?

Когато бях по-млад имах много проблеми с високо кръвно, вегетативна дистония, психосоматични смущения. Години наред пиех хапчета. Но в крайна сметка чрез комбинацията от природа, спорт и музиката се излекувах напълно. Започнах да работя като музикант за проектите, които харесвам, а не за тези, за които трябва. Когато съм в България не изпускам възможност да обикалям красивите ни планини – това ме презарежда изключително много.

Какво ще пожелаете на читателите за празниците?

На първо място – да бъдат с любимите си хора, да им казват, че ги обичат. На второ – да не правят компромиси със себе си, защото това разболява. И не на последно място – да следват мечтите и да слушат хубава музика възможно най-често!

Повече за концерта на 18-ти декември, може да намерите тук: FACEBOOK/EVENTS

Подкрепете Боби Вълчев и неговата кауза. Платформа за дарения: https://bit.ly/3f0oJEQ

Авторски публикации 249

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!