Докосване до Майстора

„Докосване до Майстора“. Виртуално 3D изложбено пространство свързва хората с изкуството от вкъщи

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

През 2022 година се навършиха 140 години от рождението на един от най-самобитните български художници – Владимир Димитров – Майстора.

 По този повод художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име, организира временна юбилейна експозиция, в рамките на която бяха представени  между 320 и 350 творби на Майстора – изключително собственост на галерията, между които и непоказвани творби на художника, селектирани и рамкирани специално за случая.

Фирма БМ Вижън, специализирана в създаването на VR/360˚ продукции, се включи в отразяването на тази годишнина, чрез реализацията на проект № VI 2021-6 „Нови подходи в представянето на изкуството. Част 1: Докосване до Майстора“, съфинансиран от програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“.

Идеята на инициативата е да бъдат въведени и тествани нови подходи за представяне на класически и съвременни творци и техните произведения, използвайки възможностите на новите технологии. За целта бяха създадени три продукта:

– виртуална презентация, която е комбинация от разказ на реален гид с 360 градусови снимки, обогатени с акценти от фотографии и творби не само от галерията в Кюстендил, но и притежание на други галерии, музеи и частни колекции.

– виртуално 3D изложбено пространство – т.нар. мета галерия, където е курирана виртуална експозиция с творби и информационни табла за Майстора. Този тип виртуално представяне е насочено основно към посещения с очила за виртуална реалност и позволява до 50 човека едновременно и в реално време да посетят галерията, да се насладят на творбите, да се запознаят с историята на Майстора, като същевременно могат да комуникират помежду си.

– иновативна платформа –www.YourMeta.Art, обединяваща  в себе си различни инструменти за виртуално представяне на творците и техните произведения в дигиталния свят, както и специално създадени за целта пространства в метавселената, виртуални галерии с възможност за покупка на творбите. Платформата дава възможност на любителите да видят произведенията директно в своя дом, чрез т.нар. Добавена реалност. Платформата предлага различни варианти за дигитално представяне на изкуството и е достъпна от цял свят 24/7.

Реализацията на проекта е своеобразна заявка за развитието на иновативни модел и канал за представяне на широка гама визуални изкуства, като по този начин се дава възможност да се подобри достъпът на публика от цял свят, включително и на хора в неравностойно положение, до българската култура.

С въвеждането на този подход при презентирането на изкуството, обогатявайки инструментариума на творците с възможностите на новите технологии, БМ Вижън предлага решения за справяне с предизвикателствата на новото време, сред които е и това културата „да говори“ все повече на езика на младите хора, използвайки актуални средства за комуникация.

Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!