музика изкуствен интелект

Музикална революция: изкуствен интелект създава нов музикален пазар

Появата на Chat GPT в края на миналата година беляза една нова ера в развитието на дигиталните технологии и по-специално изкуствения интелект. Защото той вече не просто изпълнява гласови команди или превръща говора в текст. Развитието му стигна до положението, в което той започна да твори – смислен текст, изображения, фотографии, дори музика. И всичко това по зададена тема.

Само няколко месеца след пускането на Chat GPT от компанията Open AI, станахме свидетели и на още едно изненадващо събитие свързано с изкуствения интелект – „клонирането на гласове“. Така нареченото „клониране на гласове“ всъщност представлява процесът на създаването на изкуствен глас, въз основа гласовите възможности на реална личност. Ако някога сте се чудили как би звучала песен на Тейлър Суифт, изпята от АББА, то благодарение на програма за „клониране на гласове“, можете да генерирате такава песен.

Използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия обаче не е нещо ново. От години знаем, че различни платформи като например Spotify, YouTube използват алгоритми, които създават персонализирани плейлисти на база предпочитанията на слушателя. Но с появата на изкуствения интелект, който вече участва активно в създаването на музика от писането и композирането до продуцирането, нещата придобиват нов вид.

Възможностите, които предоставят технологиите с изкуствен интелект за музикантите са редица. От американското списание за музика Billboard представят следните пет от тях:

  1. Улесняване на създаването на песни

Внедряването на изкуствен интелект в създаването на музика значително улеснява този процес. Благодарение на развитието на технологиите днес всеки един артист, който няма голям музикален лейбъл зад гърба си, може да твори, без дори да е необходимо да има студио. Програми като GarageBand, Boomy и BandLab могат да генерират инструментал за няколко секунди, на база предпочитанията на потребителя.

  1. Раздробяване на музиката

Една от възможностите, които предоставя изкуствения интелект е раздробяването на музиката. Това означава, че ако искате да използвате инструментала от дадена песен, то благодарение на програми като Audioshake вие ще можете да отделите гласа от инструментала, раздробявайки самата песен. Това би било особено полезно за създателите на филми, които искат да използват за саундтрак определена част от дадена песен, споделят от Billboard.

  1. Разреждане на музикалния пазар

Новите възможности, които предоставя изкуствения интелект за създаването и продуцирането на качествено съдържание, ще пренаредят позициите на музикалния пазар. Досега, създаването, продуцирането и разпространяването на качествено направена музика е основно дело на няколко големи лейбъла, но предстои това да се промени. Възможността днес всеки да създава, продуцира дори без да има собствено студио е факт, благодарение на технологиите с изкуствен интелект. Това от своя страна довежда и до разреждане на музикалния пазар, в който вече лейбълите не са основни играчи.

  1. Персонализирани саундтракове

Персонализираните саундтракове са следващата възможност, която предоставя използването на изкуствен интелект. От Billboard пишат, че редица стартиращи компании като Reactional Music, Life Score, Minibeats използват готова музика, която раздробявят. По този начин те могат да създават индивидуализиран саундтрак, който да отговаря на настроението на потребителя. Това е метод, който вече е внедрен в видеоигрите, виртуалната реалност и някои филтри на Снапчат.

  1. Предварително прослушване

Технологиите с изкуствен интелект предоставят възможност на текстописците и композиторите да представят как би звучал даден изпълнител, когато пее тяхна песен. Това е особено полезно средство, тъй като е по-евтино и достъпно от намирането на демо изпълнители с глас близък до този на артиста, за когото е предназначена песента. Нормално големите лейбъли имат интерес към тази възможност, но тя би застрашила работата на демо изпълнителите.

Все по-широкото му внедряване в музикалната индустрия поставя някои правни въпроси

Aaron Labbé от списание Forbes ни представя някои от тях, посредством случая с песента „Heart on My Sleeve“. Това е песен, изцяло генерирана от изкуствен интелект и изпята с клонираните гласове на Дрейк и The Weeknd. Първият от тези въпроси съответно е: „Кой притежава правата за песен, генерирана чрез изкуствен интелект?“ Защото както става ясно от второто изречение Дрейк и The Weeknd никога не са записвали тази песен, нито са давали разрешение гласовете им да бъдат използвани за нея.

Вторият правен въпрос, за който пише Labbé, е свързан с уникалността на самите песни. Тъй като изкуственият интелект създава музика, използвайки достъпна хитова такава, това поставя въпроса с нейната оригиналност.

Уреждането на музикалните права се превръща в необходимост

В началото на август британското издание The Guardian писаха, че се работи върху лицензирането на песните, създадени чрез изкуствен интелект. По-рано появилите се през годината случаи като фалшивата песен на Дрейк и The Weeknd, за която писахме по-горе, насочиха вниманието на големите музикални компании точно към този проблем. Става ясно, че Universal Music и Google са в процес на преговори за сключването на сделка, с която да се уредят правните въпроси при използването на т.нар. „клонирани гласове“, но преговорите са в твърде ранен процес все още.

Развитието на технологиите с изкуствен интелект променя динамично музикалният пазар. От възможностите за малките артисти до тези за световните лейбъли, как ще се промени музиката, която слушаме, както и нашите интеракции с нея, предстои да видим.

Източници:

https://www.billboard.com/lists/ways-ai-has-changed-music-industry-artificial-intelligence/

https://amp.theguardian.com/technology/2023/aug/09/google-and-universal-music-working-on-licensing-voices-for-ai-generated-songs

https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2023/05/09/making-intelligent-noise-ai-in-the-music-industry/?sh=5e995f251a15

https://www.ft.com/content/2c1c2016-69b7-48aa-b333-4c1380bb9102

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!