Димитри Стефанов книга

Документалния фотограф Димитри Стефанов представя дебютна фотографска книга “РУХВАНЕ”

Книгата ще бъде представена на 3 октомври в BECA Center of Visual Storytelling

На 3 октомври в София ще се състои официалното откриване на новия фотографски център BECA Center of Visual Storytelling, като акцент на вечерта ще бъде представянето на първата книга на документалния фотограф и основател на центъра Димитри Стефанов – „Рухване“. BECA Center of Visual Storytelling е пионерско начинание в България и цели да предостави цялостна платформа, която обхваща обучение, творчество и разнообразни активности, свързани с фотографски изложби, гостуващи лектори, международни фотографски работилници и издателска дейност.

“РУХВАНЕ” е откровена и сурова фотографска серия, която разкрива вътрешните борби на автора чрез силата на визуалния разказ и се занимава с екзистенциални въпроси, които вълнуват съзнанието му в годините, когато живее в Мадрид. 

Димитри Стефанов е познат на българската фотографска сцена с няколко значими серии, засягащи трудни теми като смъртта, лишаването от свобода и наркотичните зависимости. Те са част от дългосрочен фотографски проект, по който авторът работи между 2009 – 2022 г. “РУХВАНЕ” отразява чисто емоционално, но и творчески едно десетилетие, един етап от неговия житейски и фотографски път.

Димитри Стефанов книга

„Обичам да казвам, че фотография може да се прави по два начина – отвън навътре и отвътре навън. За мен обединяващото звено е всичко, което произлиза вътрешно от нас. С годините разбрах, че колкото повече засягаме теми, които за нас са интересни и отразяват собствените ни житейски преживявания, толкова повече откриваме ролята си и заемаме своята позиция в света. Рухването е точно това – история, манифест, разказ, исказ за това, което мисля и чувствам. Да разказваме отвътре навън е безценно, независимо какви теми и проблеми разглеждаме.“ Д.С.

Книгата е посветена на Евгени – чичото на Димитри Стефанов, чиято загуба оставя траен отпечатък в съзнанието му и бележи живота му. В нея ще се откроят и други кадри, които препращат към сантиментални и лични за автора житейски моменти. В този дълбок визуален разказ са вплетени водата, хляба, вярата и любовта като символи на човешките ценности.

Всички фотографии са заснети в България, където авторът се връща периодично, докато не взима окончателно решение да напусне Испания и да се установи отново в родината си. 

Димитри Стефанов

“РУХВАНЕ” е неговата дълго отлагана фотографска история, която подрежда в продължение на 10 години преди да реши да я разкаже пред публика. Въпркети името, книгата носи положителния заряд на извървения път на себеосъзнаване и израстване.

Димитри Стефанов книга

Всички ценители на фотографията и визуалния разказ, които искат да са сред първите притежатели на книгата “РУХВАНЕ”, могат да я поръчат на https://beforecreating.com/collapse-book-dimitri-stefanov/ и да получат своето подписано копие на официалното откриване на BECA Center of Visual Storytelling на 3 октомври на бул “Васил Левски” 57.

Авторски публикации 363

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!