РУСЕНСКИ ДИСКУРСИ

Драматичен театър „Сава Огнянов“ организира първа международна театрална среща „РУСЕНСКИ ДИСКУРСИ“ 2023

На 29 и 30 април Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще бъде домакин на първата международна театрална среща „Русенски дискурси“ 2023 г., посветена на творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер.

Срещата се организира от театъра заедно с австрийските партньори от „Юра Зойфер Гезелшафт“, Театър „Архе“ (Виена) и Международното дружество „Елиас Канети“, и е първата по рода си в България. Очаква се да присъстват театроведи от България, Австрия, Турция и Чехия, Великобритания, Германия, Норвегия и Египет.
Събитието ще предложи редица дискусии и лекции за живота и творчеството на Юра Зойфер, като от българска страна участие ще вземат директорът на театъра Боян Иванов, председателят на Международното дружество „Елиас Канети“  проф. Пенка Ангелова, театроведът Крум Гергицов, театрoведът доц.д-р Асен Терзиев и театралният режисьор Явор Гърдев.
В програмата са включени още виртуална изложба, посветена на живота на Юра Зойфер, прожекции на театрален спектакъл и опера по пиесата на Юра Зойфер „Краят на света“, както и спектакълът „Астория“ по едноименната пиеса на австрийския драматург, с режисьор Валерия Минева и с участието на студенти от НАТФИЗ.
Сред целите на „Русенски дискурси“ 2023 са български режисьори, драматурзи и директори на театри да се срещнат с чуждестранни потенциални европейски партньори, да бъдат установени трайни контакти и да бъдат обсъдени идеи и възможности за съвместни нови проекти, а Русе да се утвърди като център за международно сътрудничество в областта на театралното изкуство.

На две от дискусиите „Възможности и перспективи за реализирането на международни театрални проекти в държавните и общински театри“ на 30.04. от 14:00 до 15:00, и онлайн дискусията, в която ще се включат театроведи от Египет, Норвегия, Германия и Аржентина, на 30.04. от 15:00 до 16:30, режисьорът Явор Гърдев ще вземе участие като модератор.


Поканени са директорите на българските театри, режисьори, драматурзи и свободни артисти, които ще имат възможността да обсъдят с чуждестранните гости възможностите за бъдещо сътрудничество в нови международни театрални продукции.

Авторски публикации 395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!