Иван Кънчев награда

Художникът Иван Кънчев бе удостоен с международната награда „Леонардо да Винчи“ в Милано

Като една от най-престижните награди за изкуство в Милано, тя се присъжда на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.

На 5 април 2023 г. в Националния музей на науката и технологиите „Леонардо да Винчи“ (Милано) Иван Кънчев бе удостоен с международната награда „Леонардо да Винчи“.

Международната награда „Леонардо да Винчи“ с куратори проф. Francesco Russo и Sаivatore Russo e администрирана от Фондация „EFETO ARTE“.

Иван Кънчев Леонардо да Винчи

Иван Кънчев работи главно с керамика и излага свои художествени произведения по-цял свят. Носител е на безброй награди и е едно от най-популярните световни имена свързвани със съвременното приложно изкуство.

Роден е на 17 септември 1973 г. в Русе. През 2000 г. завършва специалност „Керамика“ в НХА – София, а през 2006 г. „Психология“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Защитава докторска дисертация по изкуствознание и изобразително изкуство в катедра „Скулптура“, а през 2010-2011 г. е хоноруван преподавател по скулптура в катедра „Керамика“ на НХА. Представял е десетки самостоятелни изложби и е участвал в много групови изложби в България и в престижни форуми в областта на художествената керамика в Италия, Испания, Япония, Полша, Дания, Франция, Белгия, Швейцария, Китай, Австрия, Германия, Португалия, Хърватия , САЩ и др.

Носител е на национални и международни награди (Втора награда в международния конкурс за творческа награда Art of Unity, Ню Йорк (2021 г.); „GOLD LIST Special Edition – The best contemporary artists of today” в Art Market Magazine. Награда за специално признание, Light Space & Time Art Gallery, Палм Спрингс, Калифорния, САЩ (2021). Негови творби са  изложени в авторитетни галерии и музеи по света. Автор е на кураторски проекти и няколко книги посветени на скулптурата и керамиката.

Снимки: Facebook

Авторски публикации 400

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!