Иван Кънчев

Иван Кънчев. ONE BLOOMING ART STORY

Иван Кънчев работи главно с керамика и излага свои художествени произведения по-цял свят. Носител е на безброй награди и е едно от най-популярните световни имена свързвани със съвременното приложно изкуство.

Иван Кънчев е роден на 17 септември 1973 г. в Русе. През 2000 г. завършва специалност „Керамика“ в НХА – София, а през 2006 г. „Психология“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Защитава докторска дисертация по изкуствознание и изобразително изкуство в катедра „Скулптура“, а през 2010-2011 г. е хоноруван преподавател по скулптура в катедра „Керамика“ на НХА. Представял е десетки самостоятелни изложби и е участвал в много групови изложби в България и в престижни форуми в областта на художествената керамика в Италия, Испания, Япония, Полша, Дания, Франция, Белгия, Швейцария, Китай, Австрия, Германия, Португалия, Хърватия , САЩ и др.

Носител е на национални и международни награди (Втора награда в международния конкурс за творческа награда Art of Unity, Ню Йорк (2021 г.); „GOLD LIST Special Edition – The best contemporary artists of today” в Art Market Magazine. Награда за специално признание, Light Space & Time Art Gallery, Палм Спрингс, Калифорния, САЩ (2021). Негови творби са  изложени в авторитетни галерии и музеи по света. Автор е на кураторски проекти и няколко книги посветени на скулптурата и керамиката.

„Основната цел е да максимизирам таланта, който Бог ми е дал, и да го използвам за добро. Признанието не е самоцел. В основата на творчеството стои потребността. Трябва да направим нещо с ръцете си. Това е чиста основа, която е задължителна и отправна точка за изкуството. Има нещо божествено от нищо, за да се появи глинена фигурка, красива чаша или сграда. Това е чудото на сътворението.“ И.К.

Кънчев е автор на първото енциклопедично диалогично издание „Творците говорят.” Изданието съдържа 77 интервюта за българската скулптора. В него се разглеждат

„българската скулптура на широка основа чрез интервюта, като представя светогледа и творческите търсения не само на професионалните скулптори, а и на творци работещи в областта на керамиката, дървото, кожата, медала, бижутерията, стъклото, текстила и др. Книгата съхранява данни и факти за значими автори на България от различни поколения, допринесли със своето дело за напредъка на българското изкуство – не цели изчерпателност.”

Plate – Еclipse (detail), 2018, red clay, reduction, smoking, 160x160x10 cm © Ivan Kanchev; Altiba9;

Художникът твори главно с керамика, с която освен красиво и естествено себе-изразяване постига и нелустросано отразяване на човешката действителност.

Проектът „Man, where are you?” засяга актуални проблеми на сегашното съществуване. Всичко е фрагментирано в екологичен, социален и политически аспект. Земята е „насечена“. Човекът е дребен и гол, объркан и беззащитен, представен с разперени ръце и крака – в поетично и артистично разпятие. Тя е обект-субект, център и периферия, смисъл и време.’’

„Човекът бяга, търсейки основите си. Човешката му природа е разклатена. Забъркан в мозайката от продължаващи проблеми, той трескаво търси щастието в лабиринта на живота. Но успява ли да се опомни и да намери себе си? Ще намери ли щастие в тази посока на търсене?“ Al-Т9

По покана на куратора Уилям Киоко, Иван Кънчев ще участва в проекта Clio Art Fair, който е създаден да открива световни независими художници без представителство на галерии. Създаден през 2014 г., Clio Art Fair е домакин на творби на емблематични и международни художници като: Vito Acconci (Биенале на Уитни, Венецианско биенале), David Hayes (публична колекция на Музей на модерното изкуство, Ню Йорк, Музей Гугенхайм, Ню Йорк) John Coplans (съосновател на Art Forum) и др. Изложбата ще се осъществи в Ню Йорк от 8-11 септември 2022 г.

Иван Кънчев

Творбата “Борбата на Яков с Ангела“ е отличена в международния конкурс Engage Art Contest 2021-22 (Шарлът, Северна Каролина, САЩ), съсредоточен върху тема за Духовната битка от Божието Слово. Авторът е сред 50-те финалисти, избрани от близо 800 участника.

„Аз съм интуитивен художник. Стоя далеч от външни влияния. Усетя ли го, бягам надалеч. Намирам се в момент, в който се вдъхновявам от себе си. Виждам готовата работа в съзнанието си като снимка – с цветове и детайли. Проблемът е да го извадите. Не разчитам на импровизация. Определям се като затворена система. Стремя се към естественост. Използвам първичните възможности на материалите. За мен е удоволствие да копая и обработвам глина. Дори пека в капан на дърва. Удивително е как огънят рисува.“ И. К.

Иван Кънчев е включен на сайтовете на: списание за литература и изобразително изкуство „The Woven Tale Press“ (Брукхейвън, Ню Йорк), Международен фестивал на изкуствата за човешки права (Ню Йорк), XIV Биенале във Флоренция 2023 (Италия), списание за изобразително изкуство GOLD LIST Special Edition (Най-добрите съвременни художници на днешния ден на списание Art Market Magazine. Global Media Company), списание за съвременна керамика „Ceramics Now“.

Представен е от Анджело Рибеци (галерист и сценограф) в „Енциклопедия на съвременното изкуство“, която обхваща широк преглед на актуалните тенденции в съвременното изкуство. Престижното издание на основни италиански и чуждестранни художници ще бъде представено на събитие в Рим и разпространено в главните италиански музеи, художествени галерии и граждански библиотеки.

Иван Кънчев

Творбата “Съд за зрящи и незрящи“ от проекта на Иван Кънчев “Керамика за зрящи и незрящи“ бе избрана от 292 подадени заявления от 62 държави и 16 американски щата. Отличен е с втора награда от международния конкурс за Творческата награда Art of Unity, спонсорирана от фондация Yahad-in Unum Mid America и администрирана от Международния фестивал на изкуствата за човешки права, Ню Йорк.

Иван Кънчев е номиниран от кураторският съвет на биеналето във Флоренция за участие в XIV Биенале 2023. Форумът е най-голямата изложба за съвременно изкуство и дизайн във Флоренция и една от водещите изложби за съвременно изкуство в света. Той ще се проведе във Fortezza da Basso (Флоренция, Италия) от 14 до 22 октомври 2023 г., и ще ангажира участващите артисти и посетителите с богата програма от артистични и културни дейности.

Оценен е с награда „За изключителни художествени постижения през 2021 г. Признание за върхови постижения, за уникален артистичен стил и за високо качество на техниката“ от конкурса GOLD LIST Special Edition (Най-добрите съвременни художници на днешния ден!) на списание Art Market Magazine.

Списанието с публикацията за Иван Кънчев ще бъде разпространено на престижно събитие на биеналето във Флоренция и на Арт Експо – Ню Йорк, в книжарниците на Barnes & Noble в САЩ и Канада и на Steimatzkey в Израел, а дигиталното му издание във всички платформи на международни дистрибутори. То ще влезе в архива на библиотеки, музеи, галерии, университети.

„Работя импулсивно. В работата си отразявам съвременните аспекти на днешния ден с техните противоречия и социални и екзистенциални проблеми. Но също така търся дълбок размисъл, поставяйки въпроси от философски и универсален характер. Със съвременен поглед и широко разбиране за керамиката, черпя от разнообразните култури на българските земи. Запленен съм от праисторията и античното изкуство, елинистичната, римска и гръко-тракийска керамика от Първото и Второто българско царство и Възраждането. Търся и универсалност, използвайки културата на слепите. Съчетавам утилитарна керамика и скулптура чрез структурата на паното и техниката на мозайката като живопис и със силни графични моменти“. И. К. Al-T9

По лична покана на Музея на керамиката в град Алкора, Испания и Националния музей на керамиката и изящните изкуства „González Martí“ във Валенсия, Иван Кънчев участва в инициативата за единство и солидарност на керамиците по света и изложбата „Primus Circumdedisti me“, в рамките на честването на 500-годишнината от първото околосветско пътешествие.

Иван Кънчев

Leggi questo articolo in italiano Ivan Kanchev . The Black Coffee è partner ufficiale di Cafe Arte

Авторски публикации 395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!