списание Наше минало

Юбилейното издание „Наше минало“ излезе от печат по повод 100 годишнината на Димитър Данаилов – Моряка

Списание „Наше минало“ издава специален юбилеен брой по повод  сто годишнината на Димитър Данаилов – Моряка. Изданието се реализира с  подкрепата на Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“

„Той разказваше с толкова любов за Яворов, той бе ангелът-хранител на Яворовия дух. Димитър Данаилов обичаше свободата, родината, родния край и Чирпан, ценеше и дребните на пръв поглед незабележими неща от делника. Той е от хората, които няма как да бъдат забравени, защото, макар и приведен над бастуна си, ръстът на неговия поетичен облик се извисява и днес над Чирпан и България с дълбокочовешките си нравствени послания и търсения. И ако днес поетът можеше да отвори очи, те отново щяха да търсят изконната вяра в доброто, красотата и любовта. Вярата в човека и силата на неговия съзидателен дух изпълват със светлина пространството, през което Моряка премина през своята „незаключена врата“ и завинаги остана в сърцата ни…“, 

пише кметът Ивайло Крачолов в обръщение към читателите на 33-ия брой на списанието за история, изкуство и култура. 

Благодарение на Крачолов  изданието възстановява своя печат, както и преди години, същевременно той е бил и един от неговите главни редактори, когато е ръководил Историческия музей в Чирпан. Днес редколегията е в състав Златина Колева – гл. редактор, редакционен съвет: Тодор Иванов, Делиана Начева, Трифон Митев и Михаела Начева, фотографи са Георги Иванов и Георги Василев.

Още на първите му страници са спомените за детството, ученическите, студентските и учителските години, за признателността му към делото на Яворов, за първата му стихосбирка „Милиони гълъби“ и интересни истории, поднесени от сестра му Людмила Данаилова – Присадашка. „Всеки срещал се с него носи в сърцето си и словото за Яворов. За брат ми напълно са валидни думите на големия български актьор Иван Димов: „Ако имах два живота, отново бих ги изживял така“. Той беше свързан с хората и живееше с тях. Обичаше силно родния си град и до края на живота си остана да живее в него и не го замени с друг. И до днес звучат в ушите ни словата му, които ни карат да се замисляме и да дадем отговор пред себе си: как живея, какво съм създал за другите, с какво съм помогнал на хората да станат по-добри и човечни?“, разсъждава Людмила Данаилова. По думите й главната задача, която си е поставил като уредник на музея, бе да помогне Яворов да заеме нужното място на поет и творец в нашата литература, и творчеството му да проникне в други страни и бъде високо оценено и признато.

Димитър Данаилов е забележителен уредник на Къща музей „Пейо Яворов“, един от изявените дейци на музейното дело в България. “Неразгадана вселена е Димитър Данаилов. За всички, които го знаем и обичаме. И за тези, които сега узнават за него – това е едно от хубавите неща, които човек може да научи на този свят. Като неговите стихове за милиони гълъби, за лунния кладенец или чирпанската кама.  В Книгата на посетителите в музея ще  срещнем световни имена и общуването  на Димитър Данаилов с тези хора е едно  от най-големите му богатства. Димитър Данаилов е чирпанец, който не иска да напусне Чирпан. Нито по-големите възможности на столицата, нито  увещанията на Георги Джагаров и Павел  Матев, нито съблазните, които му предлага тогавашния Съюз на българските  писатели не успяват да го склонят. Той  остава в малкия град, в Яворовия дом, в  чирпанския ресторант и при любимата си  скамейка в парка. Той и сега е при нас“, заключава общественикът, поет и издател Трифон Митев, посветил стихове на Моряка.

„Моята „теория на вдъхновението“ е много проста. Усетя трепета на внезапен повей над главата си, чуя бодър поздрав на приятел, срещна добрия поглед на старец, чуя детски смях… и вдъхновението идва. Самото чувство определя ритмическата стъпка, музиката на стиха, образите. Получава се нещо като полет на птица, някакво красиво замайване от висина и простор. Тогава най-лесно се пише и най-често идва сполуката, но поводът трябва да бъде винаги конкретен и силно изживян. Измисленото стихотворение не струва пет пари и съвестният автор сам го хвърля в коша, спестява унижението си пред редактора, който също може да направи това. Трябва да призная, че съм унищожил много повече стихотворения от ония, които още седят в моите папки или са вече отпечатани“,

припомнят думите на Моряка редакторите.

Чирпанското минало оживява на 72 страници в 300 броя тираж. „Книгите са няколко след смъртта на Моряка, решихме списанието да събере същностните маркери за живота и делото му. Амбицията ни е чрез изданието големите и значими личности на Чирпан да не останат в нашето минало и настояще, а и в бъдещето“, подчерта Тодор Иванов – председател на Фондация „Яворов“.

Автори на статии, спомени, версии, фрагменти, разкази, интервюта и др. в  списанието са  Йордан Стоев, Теофана Митрова, Ангел Колев, Димитър Михайлов, Георги Янев, Таньо Клисуров, Виолета Христова, Нина Маринова, Недялка Трендафилова,  Михо Грозев, Керка Хубенова и Трифон Митев. Корицата е илюстрирана с „Посвещение – на Димитър Данаилов с любов“, картина от Димитър Киров. Печатът е на “Издателско ателие Аб”. 

Юбилейният брой на списание „Наше минало“ ще бъде представен на 14 януари в програмата на Яворовите януарски дни. 

списание Наше минало
Списание „Наше минало“
Авторски публикации 195

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!