Бурбоните в Неапол

Кралски мечти. Бурбоните в Неапол. Една (не)обикновена история между минало и настояще

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Кралството на Бурбоните представлява безпрецедентен исторически период за Неапол, очарова и интригува и до днес, защото бележи превръщането на града в истинска столица на културата.

За да отпразнува точно този безценен момент от историята, се ражда проектът на Руджеро Капучо – Кралски мечти. Бурбоните в Неапол.

Седем истории, преплетени с исторически факти, интерпретирани от различни актьори, ни показват как дори едно на пръв поглед обикновено четиво може да се превърне в истински спектакъл на сцената.

Историите са написани от седем италиански писатели и са вдъхновени от герои, легенди и места, свързани с управлението на династията Бурбон. Така по време на Фестивала Campania Teatro Festival, дворецът в Каподимонте, който в началото на осемнадесети и деветнадесети век приютява кралски семейства с техните ежедневни истории и любопитни събития, се превръща в сцената, на която се представят нови истории с мъничка доза носталгия по ерата на Бурбоните.

©ivannocera

Последната от седемте истории, представена в предпоследната вечер на фестивала, е озаглавена Barabamborbòn, написана от Диего Де Силва и интерпретирана от Елио Де Капитани. Историята ни разказва за един необичаен ден от живота на Джузепе Папарусо – за приятелите Джузепе Мария, както държи да отбележи авторът. Джузепе е студент по право, който от три месеца чака да си купи една определена риза, изложена на витрината на един определен магазин в Галерия Умберто I. Какво е специалното на тази риза ли? Нищо повече, освен че нашият герой е убеден, че обличайки една такава риза, от изключително качество, най-после ще бъде адекватно оценен в неаполитанското общество.

©ivannocera

В сезона на намаленията Папарусо най-накрая има точната сума в джоба си и ето че вече може да купи така желаната риза. Чудите се как е успял да събере необходимата сума за тази важна покупка? Нашият Джузепе Мария – защото в хода на историята е станал приятел и на зрителите – работи като екскурзовод в историческите обекти останали от времето на Бурбоните. Освен това, тъй като не обикновен студент, хитрият младеж успява да съчетае работата си с продажбата на учебници по право. Томове, които продава в началото на курса и след това изкупува обратно в края на лятната сесия, на много по-ниска цена, за да ги препродаде следващата година. Ето как печели около десет евро на том. Прост и ефективен бизнес.

Когато в началото на историята го срещаме пред витрината на Галерия Умберто I, Джузепе има точно сто евро в джоба си. Поглеждайки към магазина, откриваме заедно с него, че цената точно на „неговата“ риза е намалена допълнително. Седемдесет евро!

С онази неподправена радост на човек току-що е „спечелил“ 30 евро, почти тридесет годишното момче решава да отпразнува подобаващо този невероятен късмет и повлича публиката със себе си. Ето как ни повежда по улиците на Неапол, за да преоткрием този град с богата история, култура и въображение. Град, който не спира да учудва не само тези, които го виждат за първи път, но и онези, които, както нашия главен герой, живеят там от години. Заедно с бъдещия юрист, между кафе на масичката на историческия бар Gambrinus, с гледка към Piazza del Plebiscito и порция паста при Умберто, публиката усеща, вижда и преживява центъра на Неапол, който с всяка изминала минута изглежда все по-уютен и романтичен.

Свидетели сме на диалог между минало и настояще, с лека носталгия по времената на кралството на Бурбоните и осъзнаваме, че великолепието на местата, останали да ни очароват и до днес, се дължи именно на спомена за онези величествени времена.

В тези часове, между планове, мечти и безгрижие, Папарусо среща едно от момичетата, на които в началото на курса е успял да продаде един от учебниците по право. Момичето на име Анна е убедено, че именно томът, купен от нашия Джузепе, ѝ е донесъл късмет; взела изпита, Анна е дошла да му благодари. Отлична реклама за бизнеса! За да продължи с търговията, студентът не пропуска възможността да откупи обратно книгата „талисман“ на много по-ниска цена.

©ivannocera

Така денят се и изтърколил и идва време да се върне в магазина, за да купи ризата. Отново сме пред витрината, за да се полюбуваме за последен път на дрехата, която главният герой най-после е готов да купи. И точно в този момент светът на Джузепе Мария се срива- броейки останалите пари, нашият любим студент разбира, че има едно евро по-малко от необходимото. Каква ирония на съдбата, нали? Ето как една на пръв поглед ежедневна история се превръща в необикновено завладяващ разказ, който предизвиква усмивки и размисли.

И все пак, не може да завърши по този почти трагичен начин.

Щастливият завършек на историята ще донесе същата Анна, с която сме се запознали преди няколко минути, тя се връща с бърза крачка, за да върне на Джузепе рестото от едно евро, което по-рано ѝ е отстъпил за учебника по право. А какъв по-добър начин да й благодари и да завърши тази омагьосваща история, която ни кара да се влюбим в Неапол, ако не с една страстна целувка?

История, толкова наситена с цветове и емоции, че за миг ни пренася назад в далечния деветнадесети век и веднага след това ни връща в също толкова очарователното настояще, пълно с изненади. Брилянтна интерпретация, с много хумор, лекота, ирония и доза импровизация.

Гласът на Елио де Капитани сякаш ни повежда през мислите на главния герой и следвайки разказа, публиката следва стъпките на Джузепе Папарусо, понякога леки, окрилени от щастие, понякога колебливи или натежали от отчаяние. А накрая имаме чувството, че сме постигнали заедно с героя една малка голяма цел.

Актьорът ни показва как дори едно обикновено четиво може да се превърне в истинско развлекателно шоу.

Проектът е създаден с идеята да припомни ерата на Бурбоните, фактите са перфектно преплетени с кратките разкази за любимите места на кралското семейство в Неапол. Публиката се превръща едновременно в слушател, турист и гост на очарователния град.

На всеки зрител беше даден малък наръчник, редактиран от Марко Перило, чрез който да преоткрием тайните и великолепието на онази епоха.

Прекрасен начин да отпразнуваме и почетем не само местата, които рамкират разказите, но и професията на главния герой на тази последна история.

Прочетете тази статия на италиански език sogno-reale-i-borbone-di-napoli

The Black Coffee Италия- официален партньор на Cafe Arte

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!