ГЕНЕЗИС Юлиян Табаков

Започва ГЕНЕЗИС- едноименен изложбен цикъл на художника Юлиян Табаков

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

НОВИЯТ ПРОЕКТ НА ЮЛИЯН ТАБАКОВ “ГЕНЕЗИС” ЗАПОЧВА ОТ РУСЕ

Между 28 февруари и 30 март в малката зала на Художествена галерия – Русе ще се състои първата изложба на Юлиян Табаков от цикъла ГЕНЕЗИС с над 70 произведения – фотографии, триизмерни пространствени обекти и видео инсталацията “Вакуум”.

Изложбата включва фотографска серия, създадена основно в годините на Covid-19, видео инсталация по произведението Ad Infinitum (“Към безкрая”) на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години и вдъхновено от пътуване срещу изгряващото слънце, и обекти, за направата на които Юлиян Табаков използва слонска опашка, птиче гнездо, палто от естествена леопардова кожа, пеперуди и овъглено дърво, детска играчка от 19 в.

“Тази изложба е много лична и силно емоционална като заряд. Повечето фотографии и обектите са създадени през 2020 и 2021 – време, в което минах през 9-те кръга на Ада. Приемам я за наблюдение на моето вътрешно състояние, без да съм сигурен, че все още мога да го обема изцяло.”

ГЕНЕЗИС в Русе е първата изложба от едноименен 7-месечен цикъл, който художникът Юлиян Табаков ще представи в собствен формат спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив, Варна и София.

Юлиян Табаков е визуален артист. Образованието му включва сценография в Национална художествена академия, София, изящни искуства в ENS des Beaux-Arts, Париж и Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон. След 2002 г. се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ. Някои от най-популярните му проекти са “Три сестри” – авторски спектакъл по А. П. Чехов, пространствените инсталации “Мигновения” и “Портрет на умиращ титан” – серии фотографии и триизмерни обекти, документалния филм “Цветанка”. Сред наградите му е призът „Стивън Доханос“, за рисунка „За по зелена планета“ Society of Illustration NYC и награда „Аскеер“ за костюмография на спектакъла “Идиот 2012” по Достоевски. Отличен e със „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.

Изложбеният цикъл ГЕНЕЗИС и отделните негови серии се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична Програма Култура, Национален Фонд Култура и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюза на българските художници, Столичен Куклен Театър, фондация “Фотофабрика” и фондация “Проект Бузлуджа”.

Изложбата ще бъде открита на 28 февруари 2023 г. от 18,00 ч.

Юлиян Табаков, серия Вакуум
Юлиян Табаков, Syncerus Caffer, серия Портрет на умиращ Титан
Юлиян Табаков, Черти, серия Вакуум

https://www.facebook.com/aportraitofadyingtitan.youliantabakov.

Авторски публикации 249

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!