Фентъзи роман оживя в Народно читалище “Алеко Константинов 1897”

Станислава Гетова (Смокини) представи „Фантастични светове“ – изложба, вдъхновена от нейния първи авторски фентъзи роман „Филип и Пясъчният кораб“. Събитието бе открито на 21-ви март от 19:00 ч. с участието на представители на Народно читалище “Алеко Константинов 1897”, творци от областта, и запалени малки и големи почитатели на изкуството. Посетителите имаха възможността да разгледат вдъхновяващите графични илюстрации към романа, които улавят магията на въображаемата страна Лебагрия. Част от коментарите на публиката бяха, че: “Това е литературно произведение, което продължава фентъзи традициите, но и напомня за класически шедьоври на литературата, като “Малкият принц”, където Екзюпери също сам е илюстрирал книгата, но твоите са по-богати от неговите”.

От 21-ви до 31-ви март 2024 г., Галерия Контраст ще бъде домакин на изложбата „Фантастични светове“. Организирано съвместно с Народно читалище „Алеко Константинов 1897“, изложението ще покаже оригиналните графики към детско-юношеската книга „Филип и Пясъчният кораб“ от художника Станислава Гетова, както и рисунките на учениците от школа по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“. Произведенията на младите артисти са интерпретации на текстове от фентъзи романа, обединявайки силата на визуалните изкуства и литературата.

Изложбата има за цел да насърчи креативността и любовта към изкуството сред децата и младежите, като същевременно популяризира стойностната литература и таланта на българските художници.

По време на изложбата, публиката закупи и книгата „Филип и Пясъчният кораб“ от самата авторка, която даде и автографи. Организирани са две отворени творчески ателиета в галерия „Contrast“ на 23 март и 30 март 2024 г., които ще се състоят от две части: информационно-дискусионен модул с лектор и практически художествени задачи за гостите деца, младежи и възрастни. Входът за ателиетата е свободно достъпен, а инициативата има благотворителен характер, като част от приходите от изложбата и продажбите на книги ще бъдат дарени на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ в подкрепа на усилията им за възстановяване и реновиране на сградата на читалището.

Авторски публикации 363

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!