Фабрика за идеи и Резиденция Баба

„Фабрика за идеи“ и „Резиденция Баба“ търсят ентусиасти за съживяване на селата чрез творчески дейности

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Един месец безплатен престой за артисти във видински или врачански села с цел облагородяване и съживяване на северозапада в културен и социален план. Резиденциите са част от проект „Съживяване на селата чрез творчески дейности“. Единственото, което е нужно, за да се включите са един месец свободен от ангажименти и „собствени средства за транспорт от и до селото и джобни пари“.

Проектът „Съживяване на селата чрез творчески дейности“, от който е част артистичната Резиденция Баба през 2023 г., се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да допринесе за създаването на устойчив културно-предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата чрез достъпа до култура в тях.

Стартовите дати за настаняване са от 12 май до 10 юни или от 16 май до 14 юни, в едно от видинските села Делейна и Синаговци. От 11 август до 11 сепрември във врачанските села Горно Пещене, Лик, Ослен Криводол и Паволче.

Всички резиденти получават:

-авторско възнаграждение;

-продукционен бюджет;

-работа с куратор, читалище и местната общност;

-преминаване през обучение;

-съвместна работа с плейбек театър, циркови артисти, духов оркестър;

-работа с местното културно наследство и фолклор;

-включване в международна пътуваща изложба (която ще стигне и до Исландия) и форум във Видин;

-1 месец престой при местен с покрито настаняване и храна;

„Фабрика за идеи“ и финансовият партньор поемат разходите за обучението, режийните и храната за всяко от домакинствата, при които ще живеят избраните артисти. Резидентите ще разполагат и с продукционен бюджет за осъществяване на родени по време на резиденцията артистични идеи.“

Резиденция Баба е част от „моста“ автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура. Вече 8 години подред инициативата е подтик за търсене на решения за обезлюдяването на българските села и постепенната загуба на техните културни съкровища и – подтик към преосмислянето им. Тя е откровена среща в търсене на полезните допирни точки на общността, местната култура и съвременната култура така, че да отговори на належащи нужди.

За повече информация и записване: Ideasfactory

Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!