Фабрика за идеи и Резиденция Баба

„Фабрика за идеи“ и „Резиденция Баба“ търсят ентусиасти за съживяване на селата чрез творчески дейности

Един месец безплатен престой за артисти във видински или врачански села с цел облагородяване и съживяване на северозапада в културен и социален план. Резиденциите са част от проект „Съживяване на селата чрез творчески дейности“. Единственото, което е нужно, за да се включите са един месец свободен от ангажименти и „собствени средства за транспорт от и до селото и джобни пари“.

Проектът „Съживяване на селата чрез творчески дейности“, от който е част артистичната Резиденция Баба през 2023 г., се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да допринесе за създаването на устойчив културно-предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата чрез достъпа до култура в тях.

Стартовите дати за настаняване са от 12 май до 10 юни или от 16 май до 14 юни, в едно от видинските села Делейна и Синаговци. От 11 август до 11 сепрември във врачанските села Горно Пещене, Лик, Ослен Криводол и Паволче.

Всички резиденти получават:

-авторско възнаграждение;

-продукционен бюджет;

-работа с куратор, читалище и местната общност;

-преминаване през обучение;

-съвместна работа с плейбек театър, циркови артисти, духов оркестър;

-работа с местното културно наследство и фолклор;

-включване в международна пътуваща изложба (която ще стигне и до Исландия) и форум във Видин;

-1 месец престой при местен с покрито настаняване и храна;

„Фабрика за идеи“ и финансовият партньор поемат разходите за обучението, режийните и храната за всяко от домакинствата, при които ще живеят избраните артисти. Резидентите ще разполагат и с продукционен бюджет за осъществяване на родени по време на резиденцията артистични идеи.“

Резиденция Баба е част от „моста“ автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура. Вече 8 години подред инициативата е подтик за търсене на решения за обезлюдяването на българските села и постепенната загуба на техните културни съкровища и – подтик към преосмислянето им. Тя е откровена среща в търсене на полезните допирни точки на общността, местната култура и съвременната култура така, че да отговори на належащи нужди.

За повече информация и записване: Ideasfactory

Авторски публикации 256

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре