Безсмъртните любими. Амедео Модилиани и Жана Ебютерн

Модилиани и Пикасо били „приятели”. Един ден любимата на Молидиани Жана, посещава Пикасо  в ателието му с молба  да помогне на мъжа й.  Самоуверен и горд Пикасо ѝ казва- „Дай да те нарисувам, ще те направя безсмъртна.” Да, това се случва, Жана остава безсмъртна , но от четката на съпруга си Амедео Модилиани. Ето това е сполучлива рецепта за безсмъртие-намираш си гадже художник и готово, името и лика ти остават завинаги в историята… останалото са подробности…  

Жана Ебютерн (1898–1920) е млада амбициозна художничка, когато се запознава с Модилиани през март 1917 г. Двамата се влюбват и се преместват на Лазурния бряг, където Жана ражда дъщеря им. След завръщането си в Париж през май 1919 г., здравето на Модилиани се влошава в резултат на злоупотреба с алкохол и наркотици, бедност и детски страдания. Художникът умира на 24 януари 1920 г.; Жана, бременна с второто им дете, два дни по-късно се самоубива от мъка.

По време на трагично краткото им партньорство Модилиани изобразява Жана повече от двадесет пъти, като обикновено подчертава нейната гъста кестенява коса и сини очи. Тези чувствителни портрети са сред най-известните творби на художника.

Малко известен извън Париж по време на живота си, Модилиани сега е признат за един от най-великите фигуративни художници от началото на ХХ век. Неговите отличителни голи фигури и портрети на приятели от оживената артистична общност на Монмартър показват характерната му употреба на смели контури, дълги овални лица и удължени тела.

Италиански скулптор, който не е известен и като художник, Амедео е един от първите италиански художници, пътували до Париж и обратно. Той е бил приятел с Матис, Конто, Аполинер, Пикасо. Бил е известен като герой на парижката бохема. Въпреки всичко обаче не го разбрали. Често приятелите му от Париж обвинявали Модилиани, че е твърде отдаден на академичността, традиционния дух на италианския стил.

Портретите на Модилиани винаги се отличавали с изящество на силуета, авторът е в състояние да покаже перфектно цветовите преходи и емоции. Изглежда, че целият свят на изобразения човек е отразен върху платното.

Модилиани

Роден в Италия от родители евреи, Модилиани се мести в Париж през 1906 г., където се присъединява към оживената артистична общност на Монмартър. Там той се запознава с художниците Пабло Пикасо и Константин Бранкузи, които прокарват напред нови модернистични форми на изкуство и присвояват формалните качества на африканското изкуство, циркулиращо тогава в Париж. Редуктивният характер на композициите на Модилиани се дължи както на тези влияния, така и на възхищението на художника от класическата италианска ренесансова живопис, за която той научи като студент по изкуство във Флоренция и Венеция.

Използвани материали: met

Авторски публикации 395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!