пленер "Горски щрихи"

Вдъхновение и творчество сред природата в 39-ти Арт пленер „Горски щрихи“

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

В дните на последната седмица на април се проведе 39-ти пленер „Горски щрихи“ на  „Art Ideas“. Организиран от Габриела Жекова и с любезното домакинство на Pinus Villas , в.з. Ярема.

Група от талантливи художници – заедно, сред природата, творящи надежда. Боровата гора и тишината на планината събудиха вдъхновение и радост. Творбите, които художниците показаха на обща изложба на включваха  керамика, акварел, масло, пастели, акрил и дърворезба. Борът – стар  символ на домашното огнище, на трайно щастие, разбирателство и хармонични взаимоотношения. Хармонията беше част от преживяването. Групата се почувства като истинско семейство. Рисуването беше съпроводено и с музикални моменти – пиано и китара. Атмосферата на прекрасните, уютни дървени вили още повече засили усещането за уют и безвремие.

В пленера участваха: Габриела Жекова, Пепа Василева, Илиян Стоянов, Симеон Кръстев, Цветан Донковски, Тихомир Витков, Мариана Матева, Марина Вълчева, Василка Сотирова, Клементина Манчева, Александър Телалим.

Думата пленер идва от френския израз „en plein air“ – на открито“. Рисуването на открито съществува от времето на Ренесанса. Известни са ни художниците Доменико Венециано, Пиеро де ла Франческа, Паоло Веронезе, Диего Веласкес, Вермеер ван Делфт, Клод Моне, Камий Писаро, Пиер Огюст Реноар и много други, които са обожавали да творят сред природата.

За пленера „Горски Щрихи “ беше съвсем на място мисълта на Ван Гог – „Запазете любовта си към природата, защото това е истинският начин за разбиране на изкуството все повече и повече.“

За усещането да рисуваш сред природата с нас споделиха творците:

Г. Жекова : “ Хармония с природата . Художникът и заобикалящата го среда са едно цяло, а цветовете от палитрата са дъгите на Създателя“.

В. Сотирова : “ Вдъхновението идва не само от прекия контакт с Природата, но и от споделената творческа атмосфера.

Цв. Донковски : „Усещам свободата да наблюдавам, и да си избирам конкретни детайли, които да включа в някоя композиция. Композиция , която няма нищо общо с наблюдаваното.“

М. Матева: „Чудната наша природа е извор на вдъхновение.Чистият въздух и красивите гледки ме карат да се чувствам щастлива . Тук се ражда желание да твориш и да пресътвориш Божието творение.

М. Вълчева : „Всеки човек сред природата се чувства освободен и като нов. Това усещане увеличено многократно за мен е пленер“.

П. Василева : “ Близостта до природата винаги е близост до себе си. Там мога и да творя и да работя и да общувам . А пленерите са място за духовно зареждане, истинско общуване, чиста радост.  Габриела събира уникални личности – и като творци, и като хора. Синергията е чудесна. Атмосферата е неповторима. „

Т.Витков “ Чарът на рисуването на открито е в това, че реални сюжети присъстват в творбите и ги правят специфично вълшебни“

пленер "Горски щрихи"
пленер "Горски щрихи"
Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!