Към звездите

Единадесети международен фестивал на монодрамата „Към звездите“ ще се проведе във Варна от 3 до 9 август 2023г.

От 3 до 9 август 2023 г., Варна ще бъде домакин на единадесетото издание на международния фестивал на монодрамата „Към звездите“. Тази година фестивалът е под патронажа на вицепрезидента на РБ г-жа Илияна Йотова, а организатори са Фондация „Основа-та“ със съдействието на Форум „Монодрама“ на Международен театрален институт към UNESCO и Фонд „Култура“ към Община Варна. Програмата на фестивала е изключително богата и разнообразна, и включва спектакли на български и чужди артисти, семинари, ателиета, майсторски класове и уркшоп събития.

Всяка вечер във Фестивален и конгресен център – Варна ще се играят хитови заглавия от българската и международна сцена. Официалното откриване е на 3 август 2023 г. със сборния спектакъл на Мариус Куркински – „Мариус 50“. Авторският моноспектакъл на Здрава Каменова „Хитът на сезона“ ще зарадва публиката на 5 август 2023 г., а „Жената е рибя кост“ по разкази на Йордан Йовков ще се играе на 8 август 2023 г.

Специални гости на фестивала ще бъдат Ментор Цимберай, член на Международен форум „Монодрама“ към Международен театрален институт със своя спектакъл ARKA/BOX, както и спектаклите от Турция – “Our Yunus”, и Албания с “The woman destroyed”. Всички те са с начален час 19:30 ч.

Важно място в програмата заема майсторският клас по режисура и актьорско майсторство, който ще бъде ръководен от френския режисьор Тиери Аркур. Достъпът до него е свободен и ще завърши с финален спектакъл на участниците.

Всеки от фестивалните дни ще започва с ателиета по арт терапия и музикотерапия, водени от професор Димитър Дамянов, учен, изследовател, преподавател в Мюнхен, който за първи път въвежда в Европа преподаването на психоанализа със средствата на музиката и изкуството. Добре дошли са всички психолози, логопеди и специалисти, които се интересуват от приложението на музикотерапия и арт терапия при различни психосоматични, ендокринни, неврологични и други заболявания, логопедията и ерготерапията през погледа на музикалното изкуство, както и арт техники за подобряване на фината моторика, мисленето и креативността у детето.

За първи път, тази година, като част от съпътстващата програма на Международен фестивал на монодрамата „Към звездите“, ще се организира среща-дискусия между психоаналитици, лекари, артисти, културолози, музиканти, писатели, журналисти и гости на фестивала. Основен двигател и организатор на срещата е д-р Велислава Донкина – Кръстев, психолог, преподавател, член на редица български и чужди професионални организации, ръководител на Център за психоанализа и медицина към МБАЛ „Надежда“ и Национален център за психосоматична терапия.

За този формат, д-р Донкина се вдъхновява, както самата тя казва:

„От добрия пример на колегите си по света, които организират регулярно такива срещи на нестандартни локации, като театрални зали, галерии, творчески пространства и др., за да повдигнат важни въпроси за работата в общността, свързани с теми като болестта и изкуството, страданието и изкуството, творческият акт като мислене и регулация, регулация и преработка като отсъствие на болест“.

Темата на срещата е „Как мислим за креативността, лечението и интелекта?“, в контекста на ограничението на телата, изкуствения интелект и душата или човекът във фокуса на съвременния свят. Участници в дискусията и специални гости на фестивала ще бъдат Ирис Вукович, психиатър от Хърватия, Веселина Петракиева, журналист,  проф. Вилиян Платиканов, Началник КАИЛ, МБАЛ „Света Марина“, гр. Варна, Атина Хадзопулу, културолог, Гърция, Дейл Годи, психоаналитик от Чикагски психоаналитичен институт, Мая Игнатова, клиничен психолог и други.

Основните теми и въпроси, чийто отговори ще търсят участниците, ще бъдат посветени на това, как психоанализата може да бъде приложена към проблемите на съвременния свят, към въпросите и проблемите на човешката мисъл, душа, творчество и здраве? Къде сме ние, насред толкова бързо променящото се време, в което живеем? Време, белязано от невиждани до момента достижения на медицината, технологиите и дигитализацията. Как живеем и как умираме в този препускащ свят – повече в или повече отвъд човешкото?

Срещата-дискусия ще се проведе на 06.08.2023 г. във Фестивален и конгресен център – Варна, от 18.00 до 21.00 ч. и обещава да бъде вълнуваща и предизвикваща размисъл и разговори по важни за обществото ни теми.

За любителите на книгите, организаторите на фестивала са предвидили срещи с произведенията на българските творци Маргарита Петкова, Иван Гранитски, Кирил Аспарухов, Христо Стоянов.

За първи път в България, в рамките на Международен фестивал на монодрамата, ще бъде представено и българското издание на „изгубения“ роман на Жул Верн – „Париж през ХХ век“, чийто превод е заслуга на Светлана Панчева, а Фондация „Основа-та“ и издателство „Захарий Стоянов“ го материализират.

Официален медиен партньор на фестивала е Българска Национална Телевизия.

За фестивала:

Международният фестивал на монодрамата „Към звездите“ е учреден през 2006 година, от Мариус Донкин, който организира и ръководи изявите на именити актьори от българската и световна сцена. Мариус Донкин е почетен гражданин на град София и град Варна, където и до момента се провежда фестивалът. „Към звездите“ е единственият по рода си в България и предоставя уникална по своето въздействие и форма, среща на зрителите с емоциите, размислите и вълненията на един актьор сам на сцената, но не и сам със себе си, защото монодрамата е не само най-трудният театрален жанр, но и най-комуникативният в съвременния свят на отчуждение и примирение.

Началото на фестивала е поставено с моноспектакъла на Мариус Донкин „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който му донася наградите “Кристален ангел” на Фестивала “Видлуння” в Украйна, Голямата награда на “Албамонофест” в Албания, “Gran Prix” на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Северна Македония, Специалната награда на фестивала във Фуджейра, Арабски Емирства и Наградата на Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово. Мариус Донкин става лице на форум “Монодрама” на Международния театрален институт към UNESCO.

До момента фестивалът „Към звездите“ има десет издания, всяко от които се радва на голям успех, както в България, така и в чужбина. Гости са били писателят и драматург Ерик Емануел Шмит, председателят на Международния Театрален Институт на UNESCO Тобиас Бианконе, председателят на форум „Драма“ в Международния Театрален Институт на UNESCO, Мохамед Сафед ал Акхан. За периода на провеждането си фестивалът е представил повече от седемдесет представления от цял свят.

Водещите цели на Международен театрален фестивал „Към звездите“ са въвеждане на иновативни практики в създаването и развитието на нова културна продукция, разширяване мирогледа и достъпа на публиката до стойностни културни произведения на национални и международни творци в сферата на театъра, като се акцентира върху неформалното образование и развитието на младежката и детската публика, подкрепата на млади артисти и популяризиране на стойностни културни ценности.

Авторски публикации 400

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!