оперна гала варна

ОПЕРНА ГАЛА с най-доброто от оперната класика и именити солисти във Варна

25 октомври, 19.00, Основна сцена

Букет от любими оперни арии и увертюри ще поднесе гала концертът в Държавна опера Варна на 25 октомври от 19.00 часа на Основна сцена. В програмата са включени откъси от златната оперна класика на Пучини, Маскани, Верди, Леонкавало и др. Красиви сола, дуети и терцети ще изпълнят солистите на оперния театър с международна кариера Илина Михайлова, Михаела Берова, Жана Костова, Деян Вачков, Свилен Николов и гостът от Португалия Леонел Пинейро.

Португалският тенор ще открие оперната гала с Ария на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“, ще го чуем също в дуети от „Селска чест“ и „Дивата котка“, както и в терцет от „Риголето“. Завършил с отличие Guildhall School of Music & Drama в Лондон, Пинейро се изявява на сцената на Teatro Nacional de São Carlos в Лисабон и на редица европейски оперни фестивали.

„От много малък се занимавам с музика. Обичам всичко, свързано с музиката, но операта е това, в което съм наистина добър и изглежда публиката ме харесва. Заради естеството на гласа ми, се чувствам най-добре в романтичния лиричен спинтов репертоар, роли като Дон Хосе, Каварадоси, но след обучението ми в Guildhall School of Music & Drama в Лондон, където доста се занимавахме с актьорство, с удоволствие изпълнявам и така наречените характерни роли. Идвам за първи път в България, надявам се, не за последен. Познавам доста българи от колежа и от местата, на които съм работил, и винаги съм харесвал страната ви и хората“, споделя Леонел Пинейро.

Пленителното сопрано Илина Михайлова (днес празнува рожден ден!) и кадифеният баритон Свилен Николов ще си партнират в дуета на Неда и Силвио от „Палячи“. Мецосопраното Михаела Берова, която беше впечатляваща Амнерис в лятната постановка на „Аида“ на Дзефирели, ще изпее Ария на Сантуца от „Селска чест“. Ария на Леонора от „Силата на съдбата“ ще поднесе сопраното Жана Костова, а басът Деян Вачков ще развълнува публиката с „O tu, Palermo“ из операта „Сицилиански вечерни“.

Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира Кръстин Настев, чиято книга „Хорът и хоровият диригент в операта“, с която маестрото неотдавна защити докторска дисертация, ще бъде представена от Виолета Тончева преди концерта от 17.00 часа на Сцена Ротонда.

Кръстин Настев
Илина Михайлова
Авторски публикации 400

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!