Премиера на документален филм „Пианото на Шостакович“ в Русе

Държавна опера-Русе, като най-представителният музикален институт на града, чийто почетен гражданин е Дмитрий Шостакович, създаде документален филм за пребиваването на композитора в Русе.

Той е дело на Стефан Прохоров, Кети Маринова и консултанта по съставянето на сценария д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе, и е посветен на изявите и живота на Дмитрий Шостакович в Русе!

На 19 декември от 19 часа в зала „Европа“ на Доходното здание лентата ще бъде представена на русенската общественост.

Филмът се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“ и е със специалното участие на струнен квартет от Оркестъра на Държавна опера-Русе, чието изпълнение ще украси премиерната прожекция.

 „Пианото на Шостакович“ проследява гостуванията и концертните изяви на композитора през 1958 и 1965 година в Русе.

В любопитна и пъстра поредица от интервюта с музиканти-доайени от Русенската филхармония и Русенската народна опера – двете институции, с които Шостакович е работил в миналото, звучат разкази, разкриващи неочаквани детайли, които рисуват неговия магнетичен образ!

Като свързваща и същевременно куриозна нишка през целия филм стои въпросът „Кой е концертният роял, на който е свирил композиторът?“
На 24 януари 1958 година, под диригентството на легендарния Добрин Петков, Шостакович излиза на сцената на Русенската опера като солист на своя Концерт за пиано и оркестър № 2 във Фа мажор, оп. 102, написан само година по-рано. Историята разказва как оркестранти на ръце пренасят инструмента през центъра на града от репетиционната си зала, която се е намирала в залата на днешния Държавен куклен театър-Русе до сцената на Народна опера-Русе. Следите на този инструмент се губят и се преплитат с историята на друг концертен роял, също дълбоко свързан с музикалната история на Русе. Объркването  продължава до момента, в който по време на снимките на документалния филм през септември тази година се разкрива истината за пианото на Шостакович в Русе. 
Филмът осветлява и моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе, както и неговото забележително гостуване в Пиргово, от което има исторически документални кадри и спомени на хора, които са го посрещнали тогава.

Партньори в издирването на архивни материали са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Централен държавен архив, Международно дружество „Елиас Канети“, Кметството на с. Пиргово.

Вход свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!