Докосване до Майстора

Виртуално и реално „Докосване до Майстора“ по време на Дефиле на младото вино в Старинен Пловдив

През изминалия уикенд, в рамките на  „Дефилето на младото вино“ в Балабановата къща (Старинен Пловдив), БМ Вижън представи виртуална мета галерия и панорамен виртуален тур с реален гид, създадените по проект„Нови подходи в представянето на изкуството. Част 1: Докосване до Майстора“,№ VI 2021-6, програма Визуални изкуства` 21 на Национален фонд „Култура“.

Представянето „Докосване до Майстора“ съдържаше в себе си два основни компонента.

Първият бе свързан със специално създадената в рамките на проекта виртуална (мета) галерия, включваща едни от най-популярните маслени платна на твореца, както и рядко показвани акварели, рисунки с туш, перо и молив, пастели и креда, в която участниците имаха възможност да се  “потопят” чрез VR очила в трите дни на събитието.

Докосване до Майстора

Вторият даде възможност на гостите да наблюдават виртуален тур-компилация от две експозиции на ХГ „Владимир Димитров Майстора“ – постоянната и временната. Временната изложба, която  бе посветена на 140 годишнината от рождението на художника и представи между 320 и 350 творби на Майстора – изключително собственост на галерията, между които и непоказвани творби на художника, селектирани и рамкирани специално за случая. Виртуалния тур съдържа и допълнителни акценти от фотографии и творби, притежание на други галерии, музеи и частни колекции.

Изненада за гостите на събитието беше присъствието на Русалия Кирова, внучка на Майстора, дъщеря на племенницата му Вера.

Докосване до Майстора

Владимир Димитров – Майстора е български художник, едно от големите имена в българската живопис. Твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Майстора има принос и като военен художник – създава стотици скици на българските войски, предавайки емоциите в окопите и бита на войната. Той е и първият официален български военен кореспондент. Владимир Димитров Поппетров е роден през 1882 година в село Фролош . През 2022 година България чества 140 години от рождението на именития художник.

Авторски публикации 205

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!