Виолета Шаханова

Оперната прима Виолета Шаханова отбелязва юбилей

Оперната прима Виолета Шаханова – Стамболиева празнува юбилей и отбелязва 40 години творческа дейност съобщиха от Русенската опера.

Над 70 различни по стил и характер роли от Перголези и Чимароза  през Моцарт, Доницети и Верди до съвременността – винаги високо оценявани от критиката и публиката, внушителен брой камерни рецитали и участия в големи кантатно- ораториални концерти с музика от Бах, Хендел и Вивалди, през класиката, романтиката, импресионизма до модерните и трудни днешни автори, гостувания в страната и чужбина, записи в радиото и телевизията – това накратко са координатите на успешната й творческа кариера досега.

Само през последните няколко сезона Виолета Шаханова направи няколко големи роли /Донна Елвира в „Дон Жуан“, Серпина в „Слугинята- господарка“, Силва от „Царицата на чардаша“, Каролина от „Тайният брак“, Норина от „Дон Паскуале“/, както и поредица стилни концерти с музика на Бах, Шуберт, Росини, Белини, Доницети, Бетовен, Менделсон, Мусоргски, Чайковски, Дебюси, Енеску, Владигеров, Сагаев, участва във фестивалите на Вроцлав, Констанца, Букурещ, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, записа няколко от най-трудните песенни цикли на Джордже Енеско, Панчо  Владигеров,  Модест  Мусоргски и Дмитрий Шостакович за БНР, компактдиск за „Виена Модърн Мастърс.

 За успешната си творческа дейност на оперната сцена и концертния поидуми е удостоена с наградите: „Златната антена“, „Златната лира“, „Кристалното огърлие“ и наградата за култура на родния си град.
В началото на своята кариера Виолета Шаханова е учила в музикалната гимназия в родния Русе и академията в София, след което и при проф. Октав Енигареску от Букурещ, голям баритон и вокален педагог.

Виолета Шаханова сопран, солист на Държавна опера, Русе от 1971  до 2010 година 🎼

Родена е в Русе, където е открита от певицата и вокален педагог Снежина Якимова. Завършва Музикалната гимназия в родния си град, след което и Музикалната академия в столицата / класа на проф. Елена Киселова/. Специализира при проф. Октав Енигареску от Букурещката опера и консерватория. През 1971 е назначена след конкурс за редовна солистка на Русенската опера, където прави дебюта си с две главни оперни роли / Каролина в „Тайният брак” на Чимароза и Луиза в „Годеж в манастира” на С. Прокофиев – при това в премиери/. След това се представя успешно и като Микаела в „Кармен”, Мими и  Мюзет в „Бохеми”. Успява да се утвърди в силния тогава състав на операта и да стане основна изпълнителка на лиричния сопранов репертоар.

Сред високите й постижения са: Сузана от „Сватбата на Фигаро”, Марженка от „Продадена невеста”, Зорница от „Луд Гидия”, Фрау Флут от „Веселите уиндзорки”, Лина от „Стифелио”, Дона Елвира от „Дон Жуан”…В репертоара й влиза  голям брой автори от различни стилове и епохи – от Перголези, Хайнрих Шютц и Бах, през Моцарт, Доницети, Гуно, Чайковски и Верди до Шостакович, Енеску и Пуленк. Много от ролите й са изпълнени на премиери, а част от тях и за първи път в България. Участват във фестивалите в Русе, София, Варна, Пловдив, Стара Загора. Гостувала е в редица страни на Европа с Русенската опера и с отделни концертни и сценични участия.

Оценките на критиката през време на цялата й дългогодишна сценична и концертна кариера – от 1971  до 2011 година са неизменно високи.

За постиженията й са писали известни наши критици като: Венелин Кръстев, Розалия Бикс, Иван Хлебаров, Боянка Арнаудова и др. Кариерата й като оперна артистка приключва с първото сценично изпълнение на Жената в „Човешкият глас” на Кокто- Пуленк  през 2009 на ММД, Русе, представена и на фестивалите в Стара Загора, Габрово и Констанца, а концертната  й дейност – през 2015 с камерен концерт  във Варна – една дълга за лиричен сопран кариера – от 1971 до 2015.

Авторски публикации 395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!