Анелия Александрова-Ая

Анелия Александрова-Ая краси София с анималистично изкуство

Анелия Александрова-Ая “Върви и рисува”…

Анелия Александрова-Ая е авторът на двете нови рисунки на ул. “Иван Вазов” в гр. София. Проектът „ПЪТЕПИС НА АНИМАЛИСТИЧНОТО ИЗКУСТВО“ на Анелия Александрова-Ая е едно своеобразно пътуване по стъпките на артистичния свят на художника създаващ връзката на природата с градската среда чрез анималистични образи населяващи електроразпределителните касети по ул. „Иван Вазов“ в София. Той представя едно пътешествие из животинския свят в неговото многообразие и символика. Инспираран е от идеята – “Вървя и рисувам!” В условия на пандемия и епидемологични мерки проектът развива идеята за галерия на открито, представяща по оригинален начин анималистичното изкуство.

Електрическите табла с живописните творби „Приятели“ и „Полет“  са по проект „ПЪТЕПИС НА АНИМАЛИСТИЧНОТО ИЗКУСТВО“ на Анелия Александрова-Ая. Реализирани са по програма „ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ“ с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура “ в партньорство с „ЧЕЗ Разпределение“ АД и Столичен Инспекторат. Това е част от кампанията  на ЧЕЗ – „Цветни улици“.

Проектът е инспираран е от идеята – Вървя и рисувам! Това е обвързано с етимологичната същност на пътеписа – на „пътуване“ и „писане“ като аналогично може да се направи връзка , в смисъл на „пътуване – вървене“ и „писане – рисуване“.

Анелия има реализирани 7 самостоятелни изложби и участие в 52 групови национални и международни изложби. Има реализирани четири стенописа и рисунки върху три електрически табла. През 2012 получава наградата на журито „Пазител на традициите“ 2012 в категория „Изобразителни изкуства“ – Млади, както и награда като победител в онлайн гласуването. Има участия в редица научни конференции и научни публикации. През 2020 реализира филма „Потайностите на моето ателие “по инициатива „Солидарност в културата“ на Столична Община. През същата година създава късометражния филм „Ябълката на раздора“ с финасовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и  изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“.

Анелия Александрова-Ая е родена на 24 септември 1979 в София, България. През 2006 и е присъдена образователната и научна степен  доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към специалност „Стенопис“ в Националната Художествена Академия в София. През 2003 г завършва магистърска степен  по специалност „Стенопис“ в Националната Художествена Академия.

В живописната творбата „Приятели “ е въплатена идеята за приятелството и хармоничното съжителството между различните видове животни –куче, котка, заек и птица. Както животните могат да изградат приятелски взаимоотношения помежду си, така и хората трябва да се научат да живеят в разбирателство и уважение помежду си, независимо от тяхните различия.

В другата творба „Полет“ е заложена символичната идея за стремежа на свободния дух към духовни висини, на съзидателната сила на мисълта и разгръщането на творческия потенциал на човека. Орелът е символ на просперитет, слава и могъщество. Залегнала е концепцията за взаимното опазване на електропреносната мрежа от повреди, вследствие на досега и с птици.

Електрическите табла с живописните композиции „Приятели“ и „Полет“  са по проект „ПЪТЕПИС НА АНИМАЛИСТИЧНОТО ИЗКУСТВО“ на Анелия Александрова. Реализирани са по програма „ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ“  с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура “ в партньорство с „ЧЕЗ Разпределение“ АД и Столичен Инспекторат. Това е част от кампанията  на ЧЕЗ – „Цветни улици“.

Проектът “ПЪТЕПИС НА АНИМАЛИСТИЧНОТО ИЗКУСТВО” се реализира с финансовата подкрепа на програма “ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ” на Национален Фонд “Култура”

Авторски публикации 104

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!